10 listopada 2011

OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI
na ok 12 dużych drożdżówek

500g mąki pszennej

21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła

Kruszonka
10g zimnego masła
10g cukru
20g mąki

Nadzienie
2 budynie waniliowe
mleko
cukier

PRZYGOTOWANIE


Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Ugotować budyń zmniejszając ilość podanego w przepisie mleka.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić sporą ilością budyniu. Na koniec posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem.