25 sierpnia 2010

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Przepis pochodzi z bloga http://przystole.blox.pl

SKŁADNIKI

50 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
5 dag rozpuszczonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
1 jajko
0,5 słoiczka marmolady lub dżemu
gruby cukier do posypania


PRZYGOTOWANIE

Drożdże i cukier wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać masło, cukier waniliowy, żółtko i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą  część rozwałkować na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Każdy przeciąć na 8 trójkątnych części. Na każdym trójkącie położyć 1 łyżeczkę marmolady przy szerszym końcu a następnie zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy rogaliki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 200ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz