14 czerwca 2013

LEKKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com







SKŁADNIKI
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg truskawek (można użyć innych owoców świeżych bądź mrożonych)
1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

PRZYGOTOWANIE
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ciągle ubijając, pojedynczo dodawać żółtka. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Ciasto (najpierw część z kakaem a potem bez) wlać do formy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC (termoobieg) przez około 40 (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com





SKŁADNIKI
Składniki na kruche ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Delikatna budyniowa pianka
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE



Masło pokroić w kostkę. Szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta ( składniki można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić ciasto na 2 części- około 60% i około 40%. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%). Lekko docisnąć dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC  przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód wystygnie, ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). 
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Przepis pochodzi ze styczniowego numeru miesięcznika "Kuchnia".




SKŁADNIKI

Ciasto
130 g mąki
25 g kakao
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
240 g cukru
80 ml wody
4 łyżeczki oleju roślinnego
2 jajka
60 ml mleka 
110 g masła
110 g ciemnej czekolady o zawartości 53% kakao (deserowej)

Krem czekoladowy 
500 g śmietany 36%
250 g ciemnej czekolady o zawartości 70% kakao

PRZYGOTOWANIE


Wszystkie suche składniki ciasta wymieszać w misce i odstawić. Wodę, olej, jajka i mleko wymieszać do połączenia. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i wlać do suchych składników. Stale mieszając, dodać powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w 160ºC . Blachę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach odwrócić do góry nogami. W takie pozycji zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować krem. Ubić śmietanę, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wymieszać z ubitą śmietaną. Zimnie ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i przełożyć kremem czekoladowym.

Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 30x10x7. Polecam wybrać ciut dłuższą blaszkę.