09 września 2010

FASZEROWANE BAKŁAŻANY


SKŁADNIKI

2 bakłażany
1 cebula
10dag żółtego sera
torebka ryżu
2 piersi z kurczaka
5 pomidorów
sól
pieprz
suszone oregano
suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE

Bakłażany przekroić na pół, obficie posolić i odstawić na ok.30 minut. Po tym czasie opłukać bakłażany pod zimną wodą i osuszyć. Wydrążyć z nich miąższ, zostawiając 2cm brzegów. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i smażyć. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wydrążony miąższ z bakłażanów rozdrobnić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dorzucić rozdrobniony miąższ a bakłażana i pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Gdy odparuje sok z pomidorów dodać ugotowany ryż. Farsz wymieszać i nałożyć do wydrążonych bakłażanów. Piec przez ok.  35 min w temp. 180°C. Po tym czasie nałożyć na bakłażany starty ser żółty i ponownie zapiec aż ser się roztopi.

PASTA JAJECZNA



SKŁADNIKI

4 jajka
ok. 0,5 łyżeczki Vegety
pieprz
łyżka majonezu 

PRZYGOTOWANIE

Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić vegetą, pieprzem i dodać majonez. Na koniec dokładnie wymieszać. 

ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

SKŁADNIKI

4 dzwonka z łososia
4 plasterki cytryny
sól
pieprz
suszona bazylia
suszone oregano
świeża bazylia
świeże oregano
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE

Łososia ułożyć na folii aluminiowej. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Następnie skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Na koniec na wierzch każdego dzwonka położyć po plasterku cytryny i obłożyć świeżą bazylią i świeżym oregano. Zawinąć folię jak sakiewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.

RYBA PO JAPOŃSKU



Przepis pochodzi ze strony http://www.przepisy.e-mama.pl/
SKŁADNIKI

CIASTO NALEŚNIKOWE
2 szklanki mąki
2 jajka
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka

ZALEWA
2 szklanki wody
1/2 szkl oleju
3 łyżki cukru
1 mały przecier pomidorowy
4 łyżki pikantnego ketchupu
3 łyżki octu
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy

RYBA
1kg filetów (ja użyłam miruny)

WARZYWA
4 duże cebule
słoik papryki konserwowej
słoik ogórków korniszonów

PRZYGOTOWANIE



Przygotować ciasto naleśnikowe (ma być gęstsze niż na naleśniki). Maczać w nim kawałki ryby i smażyć aż będzie złocista. Przygotować zalewę. Podane wyżej składniki zagotować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Papryki konserwową i ogórki konserwowe pokroić w słupki. W naczyniu układać warstwami: rybę, cebulę, paprykę i ogórki. Na koniec całość zalać ciepłą zalewą. Rybę odstawić do "przegryzienia" (najlepiej na 24 godziny).