21 października 2010

KANAPKI Z ŁOSOSIEM


SKŁADNIKI

bułki wieloziarniste albo grzanki z dowolnego pieczywa
serek naturalny lub śmietankowy, np. Almette
cebulka
łosoś wędzony
sok z cytryny
świeżozmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Bułki przekroić i posmarować serkiem naturalnym. Dodać pokrojonego w kostkę łososia i cebulkę. Skropić sokiem z cytryny i popieprzyć.

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY HANI

Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl


SKŁADNIKI

2 puszki pomidorów z puszki
mała cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
papryczka chilli
słodka papryka w proszku
świeża bazylia
trochę startego sera żółtego
kawałek bagietki na grzanki

PRZYGOTOWANIE


Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucić pokrojone w kostkę cebulkę, czosnek, marchewkę, czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Po podsmażeniu wrzucić warzywa do garnka. Dodać pomidory z puszki, dolać wrzątku (ok.0,5 litra). Na koniec dodać sól, pieprz i słodką paprykę w proszku a następnie zmiksować. 



Podawać z serem żółtym i grzankami z bułki.

SAŁATKA GYROS

Przepis pochodzi ze strony http://smaczny.wizaz.pl
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
SKŁADNIKI

2 piersi z kurczaka
4 ogórki konserwowe
puszka kukurydzy konserwowej
0,5 małej główki kapusty pekińskiej
1 duża cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki majonezu
przyprawa do gyrosa

PRZYGOTOWANIE

Piersi pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie do gyrosa, usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Do szklanej miski na dno wsypać kurczaka, dodać ketchup i rozsmarować. Następnie wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę i ogórki. Rozsmarować majonez, dodać kukurydzę. Następnie posmarować ketchupem i majonezem a na wierzchu posypać porwaną na mniejsze kawałki kapustę pekińską.

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ HANI

Przepis pochodzi stąd http://smaczny.wizaz.pl

                                      
SKŁADNIKI

50g drożdży
250ml kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
350g Nutelli
80dag mąki
200g masła

PRZYGOTOWANIE

Jest to szybkie ciasto drożdżowe, gdyż nie musi wyrastać. Składniki należy wyjąć z lodówki z godzinę wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.

Do miski wlać śmietanę, dodać drożdże, 3 łyżki cukru, szczyptę soli i rozbić trzepaczką albo widelcem. Do mikstury śmietanowo - drożdżowej wbić 2 całe jajka i jedno żółtko. Białko odłożyć na płaski talerz (do późniejszego otaczania rogalików). Na stolnicę wsypać mąkę i masło a następnie posiekać. Wlać do tego miksturę śmietanową i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować dość cienko w okrąg i pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Na szerszym końcu nałożyć po łyżeczce Nutelli. Sposób składania przedstawia 1 zdjęcie. Następnie zwinąć rogaliki, zamoczyć w białku i obtoczyć w pozostałym cukrze. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok. 20 minut aż rogaliki się zarumienią. 

Z podanej ilości składników wyszły mi 2 blachy rogalików.