28 marca 2012

TARTINKI CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM


Przepis na spody pochodzi z książki

SKŁADNIKI

SPODY
175g mąki pszennej
30g kakao
50g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
125g niesolonego masła
1 duże jajko
1 łyżka lodowatej wody

BUDYŃ
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
budyń waniliowy

dżem porzeczkowy

PRZYGOTOWANIE

Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier oraz sól i zmiksować pulsacyjnie. Masło pokroić na małe kawałki i zmiksować pulsacyjnie z sypkimi składnikami, aż zacznie przypominać okruchy. Wymieszać żółtko z zimną wodą i wlać przez kominek malaksera, żeby związać ciasto. Gdy zacznie się zbijać w kule, wyjmij z pojemnika i uformuj ręcznie w dwa dyski. Owiń je folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Dyski ciasta rozwałkować (będzie dość suche więc nie należy podsypywać blatu dużą ilością mąki) i wytnij z każdego po 3 kwadraty lub koła nieco większe niż foremka do tartinki. Wyłożyć foremki ciastem i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut aby zamarzły (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie wyrośnie). Po tym czasie wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 10-15 minut, aż ciasto wyschnie i będzie wyglądać na upieczone.
Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy spody wystygną, należy wyjąć je z foremek i posmarować warstwą dżemu a następnie nałożyć budyń.