23 października 2011

DROŻDŻOWIEC TEŚCIOWEJ





SKŁADNIKI

Ciasto
6 jaj
1,5 szklanki cukru
10 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
1kg mąki pszennej
rozpuszczona kostka margaryny albo masła
3 łyżki oleju

Kruszonka
1 szklanka mąki
10dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Jaja ubijać z cukrem przez 15 minut. W 0,5 szklanki lekko podgrzanego mleka rozpuścić drożdże. Wlać drożdże do ubitych jajek i dalej miksować. Dodać resztę lekko podgrzanego mleka i roztopioną, ostudzoną margarynę i olej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na min 6 godzin (ja zostawiłam na całą noc). Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 35x25cm. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.

Kruszonka
Wszystkie składniki połączyć. Powstanie zwarta kulka, z której należy urywać kawałki ciasta i kłaść je na wierzch ciasta drożdżowego.