14 grudnia 2012

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ NIGELLI



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"






SKŁADNIKI

150g miękkiego, niesolonego masła
125g jasnego cukru trzcinowego (użyłam zwykłego białego)
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko z lodówki
1 zółtko z lodówki
300g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
320g milk chocolate chips (można zastąpić pokrojoną w drobną kostkę mleczną czekoladą)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać cukier trzcinowy 
i cukier puder do miski. Zalać lekko przestudzonym płynnym masłem i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy oraz zimne jajko i żółtko. Następnie mieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej masy. Powoli wmieszać mąkę 
i sodę tylko aby składniki się połączyły. Na koniec dodać kawałki czekolady 
i przemieszać.
Miarką albo łyżką do lodów o pojemności 60 ml nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w ostępach około 8 cm. Gdy ciasteczka są pieczone na raty, należy ciasto wstawić do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. 
Ciasteczka piec ok. 15-17 minut aż lekko zrumienią się na krawędziach. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić ciasteczka przez 5 minut zanim zostaną przełożone na metalową blachę.