28 sierpnia 2010

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM


SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
ok. 25 dag mąki
szczypta soli

FARSZ

450-500g świeżego szpinaku
ok.50g sera Lazur
2-3 ząbki czosnku
kulka mozzarelli
łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól. Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i gotujemy ok. 3 min. Potem dokładnie odcedzamy od wody. Wrzucamy do garnka i dodajemy lazur. Wyciskamy czosnek i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na każdym naleśniku kładziemy mozzarellę i farsz szpinakowy. Zwijamy naleśniki w rulon.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz