28 sierpnia 2010

PLACKI PO WĘGIERSKU




SKŁADNIKI
na 2 porcje

PLACKI
0,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz

SOS
1 cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory obrane ze skórki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE
PLACKI
Ziemniaki ugotować, trochę przestudzić i dokładnie "udziugać". Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni z odrobiną oleju smażyć placki aż będą złociste.

SOS
Cebulkę zeszklić na patelni, dodać pokrojone pomidory. Gotować aż sok z pomidorów trochę odparuje, dodać posiekaną w paski paprykę i przyprawy.

Z masy ziemniaczanej uformować placki i obtoczyć w roztrzepanym jajku. Smażyć aż będą z obu stron złociste. Placki podawać polane sosem warzywnym. 





KROKIETY Z PIECZARKAMI

SKŁADNIKI

NALEŚNIKI
1 szklanka mąki, 
1,5 szklanki mleka 
0,5 szklanki wody 
2 jajka 

PANIERKA
0,5 szklanki tartej bułki
1 jajko 

FARSZ
60 dag pieczarek 
1 cebula 
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. To samo zrobić z pieczarkami. Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażyć na maśle. Dodać sól i pieprz. Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć w krokiety (zawinąć do góry dolną część naleśnika, następnie prawy i lewy brzeg zawinąć do środka a na końcu zwinąć w rulon zaczynając od góry). Każdego krokieta obtoczyć a jajku i w bułce tartej. Usmażyć na złocisty kolor. Podawać z barszczykiem czerwonym.

PLACKI CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI I CYNAMONEM

Przepis autorstwa Anny Olson.
SKŁADNIKI

Podane składniki wystarczą na 4 osoby:

SKŁADNIKI SYPKIE

1 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

SKŁADNIKI PŁYNNE

3 łyżki stopionego masła
400 ml maślanki
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

DODATKI

1szklanka kropelek czekoladowych

SOS Z BRZOSKWINIAMI

2 łyżki masła
1/4 szklanki syropu klonowego (zastąpiłam go miodem)
szczypta cynamonu
świeże brzoskwinie (ja dałam w puszcze- cała duża puszka)

PRZYGOTOWANIE

PLACKI
Sypkie składniki przesiać przez sitko do miski i wymieszać. W oddzielnej misce zmieszać płynne składniki i wlać do suchych składników. Dodać kropelki czekoladowe (ja dałam 1/2 szklanki) i wymieszać. Usmażyć placki na patelni z odrobiną tłuszczu. 

SOS Z BRZOSKWINIAMI

Na patelni roztopić 2 łyżki masła, 1/4 szklanki syropu klonowego (ja dałam miód). Dodać szczyptę cynamonu. Gdy sos się zagotuje dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

PIEROGI Z SEREM BIAŁYM NA SŁODKO



SKŁADNIKI
CIASTO
0,5 kg mąki pszennej
gorąca woda 
szczypta soli 
FARSZ
25dag białego sera
1 żółtko
cukier do smaku
2 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE
Ser biały zmiksować blenderem, dodać żółtko, śmietanę, cukier i wymieszać. Przesiać mąkę na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać gorącą wodę. Zagnieść ciasto i rozwałkować na wybraną grubość. Następnie szklanką powycinać koła. Nałożyć farsz i skleić. Na koniec brzegi ponaciskać widelcem. Pierogi wrzucić do osolonej wody. Gotować do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru.

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM


SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
ok. 25 dag mąki
szczypta soli

FARSZ

450-500g świeżego szpinaku
ok.50g sera Lazur
2-3 ząbki czosnku
kulka mozzarelli
łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól. Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i gotujemy ok. 3 min. Potem dokładnie odcedzamy od wody. Wrzucamy do garnka i dodajemy lazur. Wyciskamy czosnek i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na każdym naleśniku kładziemy mozzarellę i farsz szpinakowy. Zwijamy naleśniki w rulon.

PAROWCE

SKŁADNIKI

Na 3-4 osoby:

CIASTO
1kg mąki
5dag drożdży
1,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
kostka margaryny
mleko (pewnie około szklanki)

NADZIENIE


opakowanie cynamonu
szklanka cukru
trochę wody


PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i wystudzić. Dodać mąkę, drożdże, cukier, sól i wyrabiać ciasto dolewając mleka. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

NADZIENIE

W miseczce zmieszać cukier z cynamonem. Dodać odrobinę wody, aby cukier połączyć się z cynamonem.

Parowce nadziać masą. Gotować na parze (w dużym garnku woda, na to bawełniana ściereczka zamocowana gumką do garnka,na to parowce i przykryć np. miską lub w parowarze) przez ok. 7-10min.

KURCZAK W KRAKERSACH

Przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje Nigelli Lawson
SKŁADNIKI

2 piersi z kurczaka
1 szklanka maślanki
1 ¾ szklanki pokruszonych krakersów


PRZYGOTOWANIE
Piersi rozbić na cienkie kotlety a następnie pociąć je na mniejsze kawałki. Kawałki kurczaka włożyć do miski z maślanką i zostawić na noc w lodówce. Krakersy należy drobno pokruszyć. Kawałki kurczaka obtoczyć w pokruszonych krakersach a następnie ułożyć kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 15-20 minut w 220˚C.