21 czerwca 2013

DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY



SKŁADNIKI

1kg truskawek
600g cukru
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE


Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć i wrzucić do głębokiego garnka.  Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 2 godz. aby puściły sok. Po 2 godzinach, dodać sok i skórkę z cytryny i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień aby całość się zagotowała i gotować aż syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć. U mnie zajęło to trochę ponad godzinę. Wtedy sprawdzić czy dżem ma już odpowiednią konsystencję. Wziąć zmrożony talerzyk i wylać na niego łyżeczkę dżemu. Wstawić na 1 minutę do lodówki. Po wyciągnięciu dżem powinien być gęsty. Jeśli nie jest należy dalej gotować i co jakiś czas ponawiać "test" gęstości. Pod koniec gotowania zebrać utworzoną na wierzchu dżemu piankę.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików ("piekłam" je w piekarniku w 100ºC  przez 30 minut). Wytrzeć do czysta i sucha górę słoików i mocno zakręcić. Zakręcone postawić na zakrętce, owinąć ręcznikiem i odstawić na 24 godziny. Po upływie doby, sprawdzić czy nakrętki zostały zassane do środka. Jeśli tak, dżem możemy ustawić na półce w  spiżarce.

Wyszły mi 3 słoiczki dżemu po 250ml.

14 czerwca 2013

LEKKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com







SKŁADNIKI
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg truskawek (można użyć innych owoców świeżych bądź mrożonych)
1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

PRZYGOTOWANIE
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ciągle ubijając, pojedynczo dodawać żółtka. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Ciasto (najpierw część z kakaem a potem bez) wlać do formy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC (termoobieg) przez około 40 (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com





SKŁADNIKI
Składniki na kruche ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Delikatna budyniowa pianka
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE



Masło pokroić w kostkę. Szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta ( składniki można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić ciasto na 2 części- około 60% i około 40%. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%). Lekko docisnąć dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC  przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód wystygnie, ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). 
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Przepis pochodzi ze styczniowego numeru miesięcznika "Kuchnia".




SKŁADNIKI

Ciasto
130 g mąki
25 g kakao
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
240 g cukru
80 ml wody
4 łyżeczki oleju roślinnego
2 jajka
60 ml mleka 
110 g masła
110 g ciemnej czekolady o zawartości 53% kakao (deserowej)

Krem czekoladowy 
500 g śmietany 36%
250 g ciemnej czekolady o zawartości 70% kakao

PRZYGOTOWANIE


Wszystkie suche składniki ciasta wymieszać w misce i odstawić. Wodę, olej, jajka i mleko wymieszać do połączenia. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i wlać do suchych składników. Stale mieszając, dodać powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w 160ºC . Blachę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach odwrócić do góry nogami. W takie pozycji zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować krem. Ubić śmietanę, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wymieszać z ubitą śmietaną. Zimnie ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i przełożyć kremem czekoladowym.

Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 30x10x7. Polecam wybrać ciut dłuższą blaszkę.

13 kwietnia 2013

KOKOSANKI

 Przepis pochodzi ze strony http://kotlet.tv/kokosanki




SKŁADNIKI

200 g wiórków kokosowych
50 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka 
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać mleko i wiórki kokosowe. Masa ma być gęsta. Odstawić masę do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Do przestudzonej masy kokosowej dodać ubitą pianę i wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układać małe kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15 minut aż będą złociste. Z podanej ilości składników wychodzi cała blacha (taka z piekarnika) kokosanek.

KREWETKI SMAŻONE NA MAŚLE


SKŁADNIKI



SKŁADNIKI

500g krewetek
1/2 kostki masła
5 dużych ząbków czosnki
pieprz
bagietka

PRZYGOTOWANIE

Jeśli mamy świeże krewetki w całości, należy je najpierw obrać (jak obierać krewetki). Jeśli używamy mrożonych należy pamiętać o ich rozmrożeniu przez polanie ich  na sitki wrzątkiem. 
na patelni roztopić masło. Dodać pokrojone duże kawałki ząbków czosnku i krewetki. Całość smażyć 3-5 minut. Na koniec dodać pieprz i wymieszać.
Podawać z chrupiącymi grzankami zrobionymi z bagietki, które można maczać w resztkach masła czosnkowego.

12 kwietnia 2013

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PESTO

Pomysł zaczerpnięty z programu Kuchenne Rewolucje i wypróbowany w restauracji Trattoria Da Tadeusz w Bielsku Białej.




SKŁADNIKI

Kluski
na 2 porcje

8 średnich ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko

Pesto

1 krzaczek bazylii
1 duży ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
60 g startego parmezanu
sól

PRZYGOTOWANIE

Kluski

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe dokładnie rozdrobnić na puree przeciskając przez praskę albo tłukąc tłuczkiem do ziemniaków. Poczekać aż ziemniaki ostygną. Wtedy należy wyrównać ich powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na talerzy a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle aby wypełnić puste miejsce po ziemniakach). Następnie dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto rękami. Formować małe kulki, które należy lekko spłaszczyć w dłoni a na środku zrobić palcem dziurkę. Kluski wrzucić do posolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu klusków gotować je jeszcze przez 2 minuty.

Pesto

Czosnek, sól, bazylię i parmezan zmiksować w blenderze. Na koniec dodać oliwę i dokładnie wymieszać.

Kluski podawać polane pesto.