12 kwietnia 2013

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PESTO

Pomysł zaczerpnięty z programu Kuchenne Rewolucje i wypróbowany w restauracji Trattoria Da Tadeusz w Bielsku Białej.




SKŁADNIKI

Kluski
na 2 porcje

8 średnich ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko

Pesto

1 krzaczek bazylii
1 duży ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
60 g startego parmezanu
sól

PRZYGOTOWANIE

Kluski

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe dokładnie rozdrobnić na puree przeciskając przez praskę albo tłukąc tłuczkiem do ziemniaków. Poczekać aż ziemniaki ostygną. Wtedy należy wyrównać ich powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na talerzy a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle aby wypełnić puste miejsce po ziemniakach). Następnie dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto rękami. Formować małe kulki, które należy lekko spłaszczyć w dłoni a na środku zrobić palcem dziurkę. Kluski wrzucić do posolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu klusków gotować je jeszcze przez 2 minuty.

Pesto

Czosnek, sól, bazylię i parmezan zmiksować w blenderze. Na koniec dodać oliwę i dokładnie wymieszać.

Kluski podawać polane pesto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz