22 marca 2011

SERNIK MAMY



SKŁADNIKI

Ciasto
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 jajka
1/2 kostki masła

Masa
1kg 3 krotnie zmielonego sera białego
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
4-5 jajek
aromat śmietankowy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do sera. Zmiksować. Następnie dodać mleko, budyń i olej a na końcu ubitą pianę z białek.

Masę wylać do blaszki z ciastem. Piec przez około 45 min w temp. 170°C na termoobiegu.

ZIEMNIACZKI MAGDY






SKŁADNIKI
6 dużych ziemniaków
10 pomidorków koktajlowych
1/2 małej cebuli
suszone oregano
pieprz
sól
przyprawa meksykański grill
łyżka startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaków pokroić na dość cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ziemniaków przyprawić je pieprzem, oregano i przyprawą meksykański grill. Smażyć na oleju aż będą złociste z obu stron. 
Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać ćwiartki pomidorków koktajlowych. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Ziemniaki wyłożyć na talerz. Dodać pomidorki z cebulką i posypać odrobiną startego parmezanu.

ROLADKI Z TORTILLI I ŁOSOSIEM

Inspiracją był przepis pochodzący ze strony http://wegetarianka.blox.pl




SKŁADNIKI

4 placki tortilli
250g sera białego
150g serka naturalnego
2 łyżki posiekanego koperku
100g plastrów wędzonego łososia
świeżo mielony czarny pieprz
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ser biały wymieszać z serkiem naturalnym. Na każdy placek tortilli nałożyć masę serową, 2 plasterki łososia, skropić sokiem z cytryny. Dodać pieprz i posiekany koperek. Każdy placek zwinąć w rulon a następnie pokroić na plastry grubości 2-3cm.

ROLADKI RYŻOWE Z ŁOSOSIEM

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com  Został jednak trochę zmodyfikowany.




SKŁADNIKI

5 płatów papieru ryżowego100g plasterków wędzonego łososia 
40g ugotowanego ryżu
1 filiżanka posiekanego w drobną kosteczkę świeżego ogórka 
kawałek papryczki chilli, oczyszczonej z nasion i drobno posiekanej
3 łyżki posiekanego koperku

pieprz
sos sojowy

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie wymieszać z posiekanym ogórkiem, chilli, koperkiem i pieprzem. 

Papier ryżowy zanurzyć przez kilka-kilkanaście sekund w ciepłej wodzie i położyć na wilgotnej ściereczce. Ułożyć po plasterku łososia, dodać nadzienie ryżowe i zwinąć jak sajgonkę (najpierw dwa boki złożyć do środka a następnie zrolować papier. Wszystkie naleśniki do czasu podania przykryć wilgotną ściereczkę i włożyć do lodówki (schłodzone łatwiej dadzą się pokroić w plastry). Przed samym podaniem pokroić na plastry grubości 2-3cm i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem sojowym podanym w miseczce.

MOZZARELLA Z POMIDORKAMI I BAZYLIĄ

SKŁADNIKI

pomidorki koktajlowe
mini kulki mozzarelli
świeża bazylia
ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE

Na wykałaczki do koreczków nabijać kolejno: pomidorki, bazylię, mozzarellę. Podawać z octem balsamicznym w oddzielnym naczynku.

20 stycznia 2011

PIERSI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ



Przepis podpatrzony w Dzień Dobry TVN,

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych albo małych zwykłych pomidorów
odrobina parmezanu
suszone oregano

Marynata
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 wyciśnięty ząbek czosnku
trochę soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Piersi odrobinę rozbić tłuczkiem i pokroić na węższe paski. Wrzucić do miski. Zalać marynatą z miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą w misce marynatą i posypać pieprzem. Ułożyć między piersiami pomidorki koktajlowe na gałązkach (Ja użyłam zwykłych pomidorów. Wydrążyłam odrobinę środek i wsypałam trochę parmezanu oraz suszonego oregano.). Zapiekać ok. 35 minut w temp. 180°C (termoobieg).

IRLANDZKIE BUŁECZKI SODOWE




Przepis zasłyszany w TV, nie jestem pewna czy nie jest to przepis Rachel Allen. Jest to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis. W ciągu 30 minut mamy świeże pieczywo. Niestety najlepiej zjeść je w ciągu 1 dnia. Potem nie jest już takie smaczne. Bułeczki mają specyficzny smak dzięki dodaniu sody oczyszczonej.

SKŁADNIKI

450g mąki pszennej lub razowej
ok 350 ml naturalnej maślanki albo jogurtu naturalnego
płaska łyżka sody oczyszczonej
niecała płaska łyżka soli


PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki. Następnie rękami obsypanymi mąką formujemy bułeczki. Blachę do pieczenia obsypujemy odrobiną mąki. Każdą bułeczkę nacinamy na wierzchu, aby nie zrobił się zakalec. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut albo do zarumieniania a gdy postukamy w wierzch bułeczek powinniśmy otrzymać tzw. "głuchy" dźwięk. Z podanej porcji wychodzi 6 bułeczek trochę większych niż kajzerki.