20 stycznia 2011

IRLANDZKIE BUŁECZKI SODOWE




Przepis zasłyszany w TV, nie jestem pewna czy nie jest to przepis Rachel Allen. Jest to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis. W ciągu 30 minut mamy świeże pieczywo. Niestety najlepiej zjeść je w ciągu 1 dnia. Potem nie jest już takie smaczne. Bułeczki mają specyficzny smak dzięki dodaniu sody oczyszczonej.

SKŁADNIKI

450g mąki pszennej lub razowej
ok 350 ml naturalnej maślanki albo jogurtu naturalnego
płaska łyżka sody oczyszczonej
niecała płaska łyżka soli


PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki. Następnie rękami obsypanymi mąką formujemy bułeczki. Blachę do pieczenia obsypujemy odrobiną mąki. Każdą bułeczkę nacinamy na wierzchu, aby nie zrobił się zakalec. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut albo do zarumieniania a gdy postukamy w wierzch bułeczek powinniśmy otrzymać tzw. "głuchy" dźwięk. Z podanej porcji wychodzi 6 bułeczek trochę większych niż kajzerki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz