20 stycznia 2011

PIERSI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ



Przepis podpatrzony w Dzień Dobry TVN,

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych albo małych zwykłych pomidorów
odrobina parmezanu
suszone oregano

Marynata
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 wyciśnięty ząbek czosnku
trochę soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Piersi odrobinę rozbić tłuczkiem i pokroić na węższe paski. Wrzucić do miski. Zalać marynatą z miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą w misce marynatą i posypać pieprzem. Ułożyć między piersiami pomidorki koktajlowe na gałązkach (Ja użyłam zwykłych pomidorów. Wydrążyłam odrobinę środek i wsypałam trochę parmezanu oraz suszonego oregano.). Zapiekać ok. 35 minut w temp. 180°C (termoobieg).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz