20 stycznia 2011

PIERSI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ



Przepis podpatrzony w Dzień Dobry TVN,

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych albo małych zwykłych pomidorów
odrobina parmezanu
suszone oregano

Marynata
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 wyciśnięty ząbek czosnku
trochę soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Piersi odrobinę rozbić tłuczkiem i pokroić na węższe paski. Wrzucić do miski. Zalać marynatą z miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą w misce marynatą i posypać pieprzem. Ułożyć między piersiami pomidorki koktajlowe na gałązkach (Ja użyłam zwykłych pomidorów. Wydrążyłam odrobinę środek i wsypałam trochę parmezanu oraz suszonego oregano.). Zapiekać ok. 35 minut w temp. 180°C (termoobieg).

IRLANDZKIE BUŁECZKI SODOWE




Przepis zasłyszany w TV, nie jestem pewna czy nie jest to przepis Rachel Allen. Jest to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis. W ciągu 30 minut mamy świeże pieczywo. Niestety najlepiej zjeść je w ciągu 1 dnia. Potem nie jest już takie smaczne. Bułeczki mają specyficzny smak dzięki dodaniu sody oczyszczonej.

SKŁADNIKI

450g mąki pszennej lub razowej
ok 350 ml naturalnej maślanki albo jogurtu naturalnego
płaska łyżka sody oczyszczonej
niecała płaska łyżka soli


PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki. Następnie rękami obsypanymi mąką formujemy bułeczki. Blachę do pieczenia obsypujemy odrobiną mąki. Każdą bułeczkę nacinamy na wierzchu, aby nie zrobił się zakalec. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut albo do zarumieniania a gdy postukamy w wierzch bułeczek powinniśmy otrzymać tzw. "głuchy" dźwięk. Z podanej porcji wychodzi 6 bułeczek trochę większych niż kajzerki.

PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
ok.3/4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
mąka pszenna do obtoczenia
1 jajko
sól
pieprz
olej

PRZYGOTOWANIE

Piersi rozbić na dość cienki kotlety, które przyprawiamy solą i pieprzem.  Następnie mięso kroimy w paski. Następnie paski mięsa obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku a na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kawałki kurczaka smażyć na sporej ilości tłuszczu aż będą złociste. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać np. z sosem majonezowym.

BLOG ROKU 2010

Dzisiaj skończył się II etap konkursu Blog Roku 2010. Niestety mój blog nie zakwalifikował się do III etapu. Dziękuję wszystkim, którzy oddali głos na mojego bloga :)

12 stycznia 2011

CHLEB RAZOWO-PSZENNY



SKŁADNIKI

360g mąki pszennej razowej
176g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
360g wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypać mąkę pszenną razową, pszenną, sól, cukier, olej i drożdże. Można dodać ziarna słonecznika. Wyrobić ciasto robotem przez ok. 2 minuty a następnie odstawić na ok. 40 minut. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki (30x10x7cm). Piec przez ok. 50-60 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

08 stycznia 2011

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM


SKŁADNIKI

250g makaronu penne
500g świeżego szpinaku
100g sera pleśniowego Lazur (niebieski)
3 ząbki czosnku
150g śmietany
15 dag sera żółtego
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE


Makaron ugotować (należy uważać, aby go nie przegotować). W tym czasie  szpinak zblanszować (wrzucić na chwilę do wrzącej wody, po czym odcedzić i schłodzić zimną wodą). Na patelni roztopić ser pleśniowy. Dodać posiekany drobno czosnek, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i część startego na grubych oczkach sera żółtego. Wymieszać i dodać do sosu szpinak. Makaron odcedzić i połączyć ze szpinakiem i sosem. Wymieszać całość i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać resztą żółtego sera. Zapiekankę piec przez ok. 30 minut  w temperaturze 180°C.

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW




SKŁADNIKI

10 sporych ziemniaków
1 średnia cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
ok. 6 plastrów pieczonej karkówki
150ml śmietany 18%
1 jajko
suszone oregano
suszona bazylia
gałka muszkatołowa
trochę sera żółtego do starcia na wierzch zapiekanki
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać, pokroić w 1cm plastry i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i wyłożyć częścią z nich dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posypać startą gałką muszkatołową. Cebulę i karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Paprykę także pokroić w kostkę i dorzucić na koniec smażenia do cebuli z karkówką i wymieszać. Śmietanę rozmieszać z jajkiem. Dodać sól, pieprz i zioła. Na warstwę ziemniaków wyłożyć farsz z patelni. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, które ponownie należy posypać startą gałką muszkatołową. Ponownie położyć warstwę ziemniaków. Całość zalać mieszkanką śmietanowo-jajeczną i posypać startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekankę piec prze ok. 25 minut w temp. 180°C.