22 marca 2011

ROLADKI RYŻOWE Z ŁOSOSIEM

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com  Został jednak trochę zmodyfikowany.




SKŁADNIKI

5 płatów papieru ryżowego100g plasterków wędzonego łososia 
40g ugotowanego ryżu
1 filiżanka posiekanego w drobną kosteczkę świeżego ogórka 
kawałek papryczki chilli, oczyszczonej z nasion i drobno posiekanej
3 łyżki posiekanego koperku

pieprz
sos sojowy

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie wymieszać z posiekanym ogórkiem, chilli, koperkiem i pieprzem. 

Papier ryżowy zanurzyć przez kilka-kilkanaście sekund w ciepłej wodzie i położyć na wilgotnej ściereczce. Ułożyć po plasterku łososia, dodać nadzienie ryżowe i zwinąć jak sajgonkę (najpierw dwa boki złożyć do środka a następnie zrolować papier. Wszystkie naleśniki do czasu podania przykryć wilgotną ściereczkę i włożyć do lodówki (schłodzone łatwiej dadzą się pokroić w plastry). Przed samym podaniem pokroić na plastry grubości 2-3cm i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem sojowym podanym w miseczce.

MOZZARELLA Z POMIDORKAMI I BAZYLIĄ

SKŁADNIKI

pomidorki koktajlowe
mini kulki mozzarelli
świeża bazylia
ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE

Na wykałaczki do koreczków nabijać kolejno: pomidorki, bazylię, mozzarellę. Podawać z octem balsamicznym w oddzielnym naczynku.

20 stycznia 2011

PIERSI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ



Przepis podpatrzony w Dzień Dobry TVN,

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych albo małych zwykłych pomidorów
odrobina parmezanu
suszone oregano

Marynata
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 wyciśnięty ząbek czosnku
trochę soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Piersi odrobinę rozbić tłuczkiem i pokroić na węższe paski. Wrzucić do miski. Zalać marynatą z miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą w misce marynatą i posypać pieprzem. Ułożyć między piersiami pomidorki koktajlowe na gałązkach (Ja użyłam zwykłych pomidorów. Wydrążyłam odrobinę środek i wsypałam trochę parmezanu oraz suszonego oregano.). Zapiekać ok. 35 minut w temp. 180°C (termoobieg).

IRLANDZKIE BUŁECZKI SODOWE




Przepis zasłyszany w TV, nie jestem pewna czy nie jest to przepis Rachel Allen. Jest to bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis. W ciągu 30 minut mamy świeże pieczywo. Niestety najlepiej zjeść je w ciągu 1 dnia. Potem nie jest już takie smaczne. Bułeczki mają specyficzny smak dzięki dodaniu sody oczyszczonej.

SKŁADNIKI

450g mąki pszennej lub razowej
ok 350 ml naturalnej maślanki albo jogurtu naturalnego
płaska łyżka sody oczyszczonej
niecała płaska łyżka soli


PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki. Następnie rękami obsypanymi mąką formujemy bułeczki. Blachę do pieczenia obsypujemy odrobiną mąki. Każdą bułeczkę nacinamy na wierzchu, aby nie zrobił się zakalec. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut albo do zarumieniania a gdy postukamy w wierzch bułeczek powinniśmy otrzymać tzw. "głuchy" dźwięk. Z podanej porcji wychodzi 6 bułeczek trochę większych niż kajzerki.

PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
ok.3/4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
mąka pszenna do obtoczenia
1 jajko
sól
pieprz
olej

PRZYGOTOWANIE

Piersi rozbić na dość cienki kotlety, które przyprawiamy solą i pieprzem.  Następnie mięso kroimy w paski. Następnie paski mięsa obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku a na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kawałki kurczaka smażyć na sporej ilości tłuszczu aż będą złociste. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać np. z sosem majonezowym.

BLOG ROKU 2010

Dzisiaj skończył się II etap konkursu Blog Roku 2010. Niestety mój blog nie zakwalifikował się do III etapu. Dziękuję wszystkim, którzy oddali głos na mojego bloga :)

12 stycznia 2011

CHLEB RAZOWO-PSZENNY



SKŁADNIKI

360g mąki pszennej razowej
176g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
360g wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypać mąkę pszenną razową, pszenną, sól, cukier, olej i drożdże. Można dodać ziarna słonecznika. Wyrobić ciasto robotem przez ok. 2 minuty a następnie odstawić na ok. 40 minut. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki (30x10x7cm). Piec przez ok. 50-60 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.