20 maja 2012

CIASTO Z RABARBAREM I CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ

Przepis na ciasto pochodzi ze strony:


SKŁADNIKI

Ciasto
4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg (3łodygi) rabarbaru

Kruszonka
115g stopionego masła
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę. Umyty i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar ułożyć na cieście. Całość posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w 180°C

06 maja 2012

SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH

SKŁADNIKI (na dużą miskę)

25-30dag paluszków krabowych
30-40dag pieczarek
100g makaronu ryżowego (wstążki)
pęczek natki pietruszki
1,5-2 łyżki majonezu
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dodać majonez i doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać. 

17 kwietnia 2012

EKSTRAKT WANILIOWY



SKŁADNIKI

2 szklanki wódki
5-6 lasek wanilii

PRZYGOTOWANIE

Laski wanilii przeciąć na pół, ale nie do końca, wrzucić do słoiczka i zalać wódką. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne i dość chłodne miejsce. Co pewien czas wstrząsnąć zawartością słoika. Ekstrakt można zacząć używać najlepiej po ok. 2 miesiącach. Wtedy osiąga pełny aromat. 

Na pierwszym zdjęciu ekstrakt po 2 dniach. Na drugim zdjęciu, w słoiku po prawej stronie 2 miesięczny ekstrakt. 

01 kwietnia 2012

PIERSI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Przepis pochodzi ze strony http://tastefully.bloog.pl


SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka plasterków sera żółtego
275g ciasta francuskiego
sól
pieprz
słodka, mielona papryka

PRZYGOTOWANIE

Piersi umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto francuskiego podzielić na pół. Na każdej połówce ,wzdłuż dłuższych boków, zrobić po 7-8 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku ciasta ułożyć piersi z kurczaka i przykryć plastrami żółtego sera. Ciasto zaplatać jak warkocz, przekładając na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy pasek. Pomiędzy paskami zostawić bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso włożyć na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowe mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (opiekanie góra-dól) przez około 30minut.  

28 marca 2012

TARTINKI CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM


Przepis na spody pochodzi z książki

SKŁADNIKI

SPODY
175g mąki pszennej
30g kakao
50g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
125g niesolonego masła
1 duże jajko
1 łyżka lodowatej wody

BUDYŃ
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
budyń waniliowy

dżem porzeczkowy

PRZYGOTOWANIE

Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier oraz sól i zmiksować pulsacyjnie. Masło pokroić na małe kawałki i zmiksować pulsacyjnie z sypkimi składnikami, aż zacznie przypominać okruchy. Wymieszać żółtko z zimną wodą i wlać przez kominek malaksera, żeby związać ciasto. Gdy zacznie się zbijać w kule, wyjmij z pojemnika i uformuj ręcznie w dwa dyski. Owiń je folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Dyski ciasta rozwałkować (będzie dość suche więc nie należy podsypywać blatu dużą ilością mąki) i wytnij z każdego po 3 kwadraty lub koła nieco większe niż foremka do tartinki. Wyłożyć foremki ciastem i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut aby zamarzły (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie wyrośnie). Po tym czasie wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 10-15 minut, aż ciasto wyschnie i będzie wyglądać na upieczone.
Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy spody wystygną, należy wyjąć je z foremek i posmarować warstwą dżemu a następnie nałożyć budyń. 

27 marca 2012

PANCAKES NIGELLI


Przepis pochodzi z książki



SKŁADNIKI (na 2 osoby)

225g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże, roztrzepane jajka
30g masła, stopionego i ostudzonego
300ml mleka

PRZYGOTOWANIE

W malakserze zmiksować wszystkie składniki. Odstawić ciasto na 20 minut przed smażeniem. Smażyć na patelni bez tłuszczu nalewając ciasto z dzbanka. Należy pamiętać, że gdy na górnej powierzchni placków zaczynają pojawiać się pęcherzyki powietrza, pora je przekręcić na drugą stronę i dosmażyć najwyżej przez 1 minutę. 

KREM BROKUŁOWY PASCALA


Przepis pochodzi z książki 


SKŁADNIKI

1kostka rosołowa z kury
1/2 kg umytych brokułów podzielonych na różyczki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
ok. 200ml śmietany 18%
sól
pieprz
parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE

Zagotować 3/4 litra wody. Wrzucić kostkę rosołową, zamieszać i gotować przez minutę. Do dużego garnka włożyć brokuły i ziemniaki. Zalać połową bulionu, wymieszać i zagotować. Po chwili dodać pozostały bulion. Gotować w odkrytym garnku ok. 7 minut, a gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Zupę można podać posypaną startym parmezanem.