27 marca 2012

KREM BROKUŁOWY PASCALA


Przepis pochodzi z książki 


SKŁADNIKI

1kostka rosołowa z kury
1/2 kg umytych brokułów podzielonych na różyczki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
ok. 200ml śmietany 18%
sól
pieprz
parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE

Zagotować 3/4 litra wody. Wrzucić kostkę rosołową, zamieszać i gotować przez minutę. Do dużego garnka włożyć brokuły i ziemniaki. Zalać połową bulionu, wymieszać i zagotować. Po chwili dodać pozostały bulion. Gotować w odkrytym garnku ok. 7 minut, a gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Zupę można podać posypaną startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz