01 kwietnia 2012

PIERSI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Przepis pochodzi ze strony http://tastefully.bloog.pl


SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka plasterków sera żółtego
275g ciasta francuskiego
sól
pieprz
słodka, mielona papryka

PRZYGOTOWANIE

Piersi umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto francuskiego podzielić na pół. Na każdej połówce ,wzdłuż dłuższych boków, zrobić po 7-8 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku ciasta ułożyć piersi z kurczaka i przykryć plastrami żółtego sera. Ciasto zaplatać jak warkocz, przekładając na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy pasek. Pomiędzy paskami zostawić bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso włożyć na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowe mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (opiekanie góra-dól) przez około 30minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz