08 lipca 2011

DROŻDŻOWE PALUCHY Z NUTELLĄ


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl






SKŁADNIKI
75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Placek pociąć na prostokąty o wymiarach około 10x15cm. Każdy prostokąt naciąć jak na 2 zdjęciu i zawinąć tak aby powstał "paluch" z ozdobnymi nacięciami na górze (zdjęcie 2 zdjęcie). Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Ostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Wyrośnięte paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym 200ºC przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

07 lipca 2011

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 12 drożdżówek

75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować placek dżemem, zwinąć w roladę a następnie pokroić na  3-3,5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego kawałka tak aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowe do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok.10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Tartaletki z ciasta francuskiego





SKŁADNIKIdla 2 osób   
1/2 opakowani ciasta francuskiego 
1 jajko 
ok.70g śmietany 22%
2 parówki
1/2 cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej zielonej papryki
1/2 małej żółtej papryki
1/2 dużego pomidora
trochę startego żółtego sera
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE


Kokilki wysmarować masłem lub olejem. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty i włożyć do kokilek, zawijając dekoracyjnie brzegi. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki oraz pokrojone w plasterki parówki. Na koniec smażenia dorzucić na chwilę posiekaną w kostkę paprykę. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i oregano. Do kokilek wyłożonych ciastem francuskim nałożyć farsz. Wszystko zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 200°C, przez 20-25min.

06 lipca 2011

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I TRUSKAWKAMI






SKŁADNIKI

ok. 500g ugotowanych ziemniaków
ok. 300g mąki pszennej
1 jajko
kilka śliwek bez pestek 
kilka truskawek
cynamon
trochę cukru

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.  Przestudzone wrzucić do malaksera. Dodać mąkę, jajko i wszystko dokładnie zmiksować aż powstanie gładka masa. Teraz wyjąć masę i wyrobić na stolnicy. Ciasto powinno być gęste. Ciasto dzielimy na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy. Na środku kładziemy wydrylowaną śliwkę i posypujemy cukrem i cynamonem albo truskawkę posypaną cukrem. Należy dobrze zlepić brzegi i uformować kulki. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłynął na wierch, gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

Podawać polane śmietaną i posypane cukrem. 

SERNIK NA ZIMNO


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl/



SKŁADNIKI

paczka okrągłych biszkoptów
700g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 galaretka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE

Żelatynę rozpuścić w max. 1/4 gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ponownie ubić. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując masę. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej jednocześnie miksując masę na najwyższych obrotach.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami. Na spód biszkoptowy wylać masę serową i włożyć do lodówki do stężenia (ok.1 godziny). Po stężeniu sernika przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poczekać aż zacznie się ścinać i dopiero wtedy przelać na sernik. Całość wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje. 

SURÓWKA Z MARCHEWKI ZE ŚMIETANĄ



SKŁADNIKI

3 duże marchewki
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany 18%
ok. 1 łyżki cukru pudru
trochę soli
trochę pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Marchewki obrać i umyć. Następnie zetrzeć połowę na tarce o grubych a połowę o cienkich oczkach. Dodać sok z cytryny i śmietanę, cukier puder, sól, pieprz i wymieszać. Odstawić na około 30 min., aby składniki się przegryzły. 

04 maja 2011

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE


Przepis pochodzi ze strony http://www.mniammniam.pl


SKŁADNIKI

2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
dwie łyżki musztardy - typu Dijon
jedna średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duża garść posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki obsmażyć na łyżce oliwy i łyżce masła. Kiedy mięso jest już lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdjąć je z patelni i odstawić na bok, by trochę ostygło. Mięso po zdjęciu z patelni posolić i popieprzyć.

Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Na patelnię, na której było obsmażane mięso dodać dwie czubate łyżki masła. Doprowadzić do spienienia i dopiero wtedy dodać cebulę. Smażyć kilka chwil w gotującym się maśle, cały czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i dodać dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek. Dodać go tyle, by całość nie była zbyt sucha.Masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. 

Na mięso nałożyć dość grubą warstwę musztardy z jednej strony. Na musztardę nałożyć warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie". Tak  przygotowane mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.  Potrawa będzie gotowa, gdy skorupka pięknie zbrązowieje. Mięso wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić. Dzięki temu lepiej będzie się kroiło.

Sos: na patelni rozgrzać pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodać sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Patelnie trzymać jeszcze na ogniu przez kilkanaście sekund. Sos jest gotowy.

Mięso pokroić  w plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć na talerzu i polać sosem.