04 maja 2011

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE


Przepis pochodzi ze strony http://www.mniammniam.pl


SKŁADNIKI

2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
dwie łyżki musztardy - typu Dijon
jedna średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duża garść posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki obsmażyć na łyżce oliwy i łyżce masła. Kiedy mięso jest już lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdjąć je z patelni i odstawić na bok, by trochę ostygło. Mięso po zdjęciu z patelni posolić i popieprzyć.

Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Na patelnię, na której było obsmażane mięso dodać dwie czubate łyżki masła. Doprowadzić do spienienia i dopiero wtedy dodać cebulę. Smażyć kilka chwil w gotującym się maśle, cały czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i dodać dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek. Dodać go tyle, by całość nie była zbyt sucha.Masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. 

Na mięso nałożyć dość grubą warstwę musztardy z jednej strony. Na musztardę nałożyć warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie". Tak  przygotowane mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.  Potrawa będzie gotowa, gdy skorupka pięknie zbrązowieje. Mięso wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić. Dzięki temu lepiej będzie się kroiło.

Sos: na patelni rozgrzać pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodać sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Patelnie trzymać jeszcze na ogniu przez kilkanaście sekund. Sos jest gotowy.

Mięso pokroić  w plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć na talerzu i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz