27 sierpnia 2010

KURCZAK W PORACH


SKŁADNIKI

2 duże piersi z kurczaka
1duży lub 2 małe słoiczki majonezu kieleckiego
2 pory (bez zielonej części)
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego nałożyć trochę majonezu (tak aby pokryć dno). Na to wyłożyć pokrojonego w krążki 1 pora. Następnie ułożyć pokrojone piersi z kurczaka i posypać resztą pora. Wyłożyć resztę majonezu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 1 godzinę.

KURCZAK W POMIDORACH

Przepis pochodzi Mojego Gotowania z lutego 2002, s.11
SKŁADNIKI

4 piersi z kurczaka albo mały kurczak
2 marchewki (raczej większe niż mniejsze)
duża cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 litra przecieru pomidorowego w kartoniku
pół szklanki wody
płaska łyżka miodu
czubata łyżeczka musztardy
kilka łyżek kwaśnej śmietany
pół albo płaska łyżeczka suszonego oregano
kilka łyżek oleju
sól, pieprz
ew. łyżeczka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka podzielić na nie za duże i nie za grube porcje - chodzi o to, żeby nabrały smaku sosu podczas duszenia. Marchew pokroić w słupki, cebulę w grubą kostkę, podsmażyć razem na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy wymieszać z 1/2 szklanki wody, musztardą, miodem i oregano. Kawałki kurczaka zrumienić na patelni, soląc i pieprząc na końcu. Dołożyć do warzyw i zalać sosem pomidorowym, który powinniśmy też posolić i popieprzyć, żeby nie był za mdły.Naczynie żaroodporne przykryć i piec godzinę i 15 minut w temperaturze około 180°C. Można w połowie duszenia odkryć naczynko, żeby sosik nieco zgęstniał. Gotowego kurczaka wyjąć na głęboki półmisek, a do sosu pomidorowego z warzywami dodać śmietanę. Kawałki kurczaka ponownie zalać sosem. Jeśli mamy szczypiorek, posypać nim kurczaka. Bardzo dobrze smakuje z makaronem. Można też podawać to danie z ziemniakami.

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA

SKŁADNIKI

pałki z kurczaka
przyprawa do kurczaka
sos sojowy
przyprawa gyros
suszone oregano
suszona bazylia
czosnek
sól
pieprz
oliwa
odrobina rumu Bacardi


PRZYGOTOWANIE

Na noc natrzeć pałki wszystkimi przyprawami. Obłożyć pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, Na koniec polać odrobiną oliwy i rumu Bacardi. Wstawić do lodówki przykryte folią aluminiową. Następnego dnia piec w piekarniku przez około 1 godz. 10 min. w temp. 180°C (przez pierwsze 30 minut piec pod przykryciem z folii aluminiowej). 

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I DŻEMEM


Przepis pochodzi ze strony http://smaczny.wizaz.pl

SKŁADNIKI

400g mąki pszennej
200g masła
50g cukru
2 żółtka
2 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,75l mleka
mały słoik dżemu (użyłam domowych powideł śliwkowych)

PRZYGOTOWANIE

Z masła, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Piec ciasto w blaszce do tarty przez 20 minut w temp. 190°C. Przygotować budyń zmniejszając ilość mleka do 0,75l. Ostudzone ciasto posmarować dżemem a na wierzch wyłożyć ciepły budyń. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki.

UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI


Przepis pochodzi ze strony http://www.smaczny.pl/

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki pszennej 
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
4 jajka 

0,75 szklanki cukru 
1/3 szklanki oleju 
5-7 dużych jabłek 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 


PRZYGOTOWANIE

Jabłka obrać i pokroić na dość cienkie plastry. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej, aromat i wciąż miksując po trochu wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C. ok. 45 minut, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

MAZUREK Z BAKALIAMI



SKŁADNIKI

CIASTO

30 dag mąki
10 dag cukru pudru
20 dag masła
2 łyżki gęstej śmietany 30%
1 żółtko

POLEWA


Kupuję gorzkie czekolady z wysoką zawartością kakao. do dekoracji także białą czekoladę, które rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonych czekolad dodaję trohe oleju kokosowego.


WIERZCH


Bakalie: rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, suszone śliwki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszona żurawina, wiórki kokosowe.


PRZYGOTOWANIE


CIASTO

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm . Piec ok. 5-10 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C, na termoobiegu. Z podanej ilości składników wychodzą 2 mazurki o wielkości 25cmx35cm.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec dodać trochę oleju kokosewego. Część czekolady wylać na wierzch mazurka. Posypać przygotowanymi wcześniej bakaliami a na koniec polać resztą czekolady tworząc esy-floresy.

CIASTO Z ANANASEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA

SKŁADNIKI

CIASTO1 1/5 szkl.mąki pszennej
2 jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 16g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
puszka ananasa 56 dag.

MASA
18-20 dag wiórków kokosowych (2 paczki)
2 jaja
4 łyżki masła
1 niepełna szklanka cukru
1cukier waniliowy 16g


PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po trochu, mieszając 1/2 szklanki wody i przesiana mąkę z proszkiem d.p..Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piec 25 min, w temp. 180°C. powinno być lekko podpieczone, ale suche w środku.

MASA
Masło roztopić (nie rumienić), dodać cukier, wiórki i ciągle mieszając wlać rozbełtane jaja. Energicznie zamieszać i zagotować (ok. 2-3 min). Na końcu dodać cukier waniliowy.
Na podpieczonym, gorącym cieście równomiernie rozłożyć kawałki ananasa i polać syropem z puszki (1/2 szklanki). Na wierzchu rozłożyć masę kokosową. Wstawić na 15-20 min do piekarnika w temp. 180 °C. Masa powinna się lekko zarumienić.