27 sierpnia 2010

MAZUREK Z BAKALIAMI



SKŁADNIKI

CIASTO

30 dag mąki
10 dag cukru pudru
20 dag masła roślinnego
2 łyżki gęstej śmietany 30%
1 żółtko

POLEWA


Kupuję gotowe polewy czekoladowe. Połowę z białej czekolady a połowę z mlecznej.


WIERZCH


Bakalie: rodzynki, suszone morele, figi, daktyle, suszone śliwki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszona żurawina, wiórki kokosowe.


PRZYGOTOWANIE


CIASTO

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm . Piec ok. 5-10 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C, na termoobiegu. Z podanej ilości składników wychodzą 2 mazurki o wielkości 25cmx35cm.

Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu i część wylać na wierzch mazurka. Posypać przygotowanymi wcześniej bakaliami a na koniec polać resztą polewy tworząc esy-floresy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz