13 kwietnia 2013

KOKOSANKI

 Przepis pochodzi ze strony http://kotlet.tv/kokosanki




SKŁADNIKI

200 g wiórków kokosowych
50 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka 
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać mleko i wiórki kokosowe. Masa ma być gęsta. Odstawić masę do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Do przestudzonej masy kokosowej dodać ubitą pianę i wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układać małe kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15 minut aż będą złociste. Z podanej ilości składników wychodzi cała blacha (taka z piekarnika) kokosanek.

KREWETKI SMAŻONE NA MAŚLE


SKŁADNIKI



SKŁADNIKI

500g krewetek
1/2 kostki masła
5 dużych ząbków czosnki
pieprz
bagietka

PRZYGOTOWANIE

Jeśli mamy świeże krewetki w całości, należy je najpierw obrać (jak obierać krewetki). Jeśli używamy mrożonych należy pamiętać o ich rozmrożeniu przez polanie ich  na sitki wrzątkiem. 
na patelni roztopić masło. Dodać pokrojone duże kawałki ząbków czosnku i krewetki. Całość smażyć 3-5 minut. Na koniec dodać pieprz i wymieszać.
Podawać z chrupiącymi grzankami zrobionymi z bagietki, które można maczać w resztkach masła czosnkowego.

12 kwietnia 2013

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PESTO

Pomysł zaczerpnięty z programu Kuchenne Rewolucje i wypróbowany w restauracji Trattoria Da Tadeusz w Bielsku Białej.




SKŁADNIKI

Kluski
na 2 porcje

8 średnich ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko

Pesto

1 krzaczek bazylii
1 duży ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
60 g startego parmezanu
sól

PRZYGOTOWANIE

Kluski

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe dokładnie rozdrobnić na puree przeciskając przez praskę albo tłukąc tłuczkiem do ziemniaków. Poczekać aż ziemniaki ostygną. Wtedy należy wyrównać ich powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na talerzy a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle aby wypełnić puste miejsce po ziemniakach). Następnie dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto rękami. Formować małe kulki, które należy lekko spłaszczyć w dłoni a na środku zrobić palcem dziurkę. Kluski wrzucić do posolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu klusków gotować je jeszcze przez 2 minuty.

Pesto

Czosnek, sól, bazylię i parmezan zmiksować w blenderze. Na koniec dodać oliwę i dokładnie wymieszać.

Kluski podawać polane pesto.



TARTA Z BORÓWKAMI



SKŁADNIKI
Ciasto
0,75 szklanki mąki szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/4 kostki masła

można tez kupić gotowe kruche ciasto w "rolce"

Masa

250g serka mascarpone
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

borówki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Piec przez ok.15-20 min. w temperaturze 175ºC.

Masa

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Następnie ubitą śmietanę dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na ostudzone ciasto. Rozsmarować i posypać borówkami.

06 lutego 2013

EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO


Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com




SKŁADNIKI na około 30 małych pączków

300 g serka homogenizowanego waniliowego

3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE

Serek wymieszać z jajkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. 
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.
Pączki posypać cukrem pudrem.

02 stycznia 2013

PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z KARMELIZOWANĄ MARCHEWKĄ


Przepis Pascala ze strony Lidl'a http://kuchnialidla.pl








SKŁADNIKI


dla 4 osób


pstrąg łososiowy, pozbawiony skóry i łusek: 600 g
marchew, obrana, pokrojona na ukos w plastry: 600 g
szalotka: 2 szt.
śmietana płynna 30% tł.: 100 ml
masło 82% tł.: 150 g
kminek rozdrobniony w moździerzu: 1 łyżka
oliwa z oliwek + niewielka ilość do natłuszczenia patelni: 1 łyżka
pieprz cayenne: szczypta
koper: 4 gałązki
cukier: 1 łyżeczka
białe wino: 0,5 szklanki
cytryna: 0,5 szt.
sól: do smaku
pieprz: do smaku


PRZYGOTOWANIE



Karmelizowana marchewka

Szalotki pozbawić piętek, obrać i pokroić w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek. Smażyć szalotkę aż do zeszklenia. Następnie dodać niewielką ilość soli. Na patelnię dodać pokrojoną marchew. Doprawić solą i pieprzem oraz dolewać wody do połowy poziomu zawartości.  Następnie dodać 100 g masła, mniej więcej 1 łyżeczkę cukru i rozdrobniony kminek. Wymieszać. Całość przykryć przykrywką z dziurką na ujście pary i poddusić przez mniej więcej 6-7 minut (marchew musi być miękka). Odparowując płyn od czasu do czasu mieszać.

Sos

Drugą szalotkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do czystego garnka. Następnie dodać białe wino i sok z ½ cytryny. Gotować, aż ¾ płynu odparuje. Dodać śmietanę. Całość wymieszać. Chwilę gotować. Zdjąć z ognia. 


50 g zimnego masła, wcześniej pokrojonego na mniejsze kawałki, dodawać partiami do sosu z szalotki. Całość mieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Pstrąg łososiowy


Patelnię grillową natłuścić niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka i podgrzać. Filet z pstrąga podzielić na 4 części. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Dodatkowo z jednej strony doprawić pieprzem Cayenne. Następnie położyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć przez mniej więcej 1 minutę z każdej strony. 


Na talerz wyłożyć marchewki a na nie położyć pstrąga. Całość polać sosem z szalotki i przystroić gałązkami koperku. 


23 grudnia 2012

SZYBKI PIERNIK

Przepis pochodzi z opakowania przyprawy do piernika Gellwe






SKŁADNIKI

na blaszkę 25x25 cm albo keksówka o długości 30cm

400g mąki
120g margaryny
250g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł (ja dodałam domowy dżem porzeczkowy)
3 łyżeczki kakao (dałam 4 łyżki)
1 opakowanie przyprawy do piernika (na 400g mąki)
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody 

PRZYGOTOWANIE

Margarynę roztopić i ostudzić.  Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej  konsystencji. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki. Piec przez ok. 60 min w temperaturze 180°C.

Piernik można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.