17 kwietnia 2012

EKSTRAKT WANILIOWY



SKŁADNIKI

2 szklanki wódki
5-6 lasek wanilii

PRZYGOTOWANIE

Laski wanilii przeciąć na pół, ale nie do końca, wrzucić do słoiczka i zalać wódką. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne i dość chłodne miejsce. Co pewien czas wstrząsnąć zawartością słoika. Ekstrakt można zacząć używać najlepiej po ok. 2 miesiącach. Wtedy osiąga pełny aromat. 

Na pierwszym zdjęciu ekstrakt po 2 dniach. Na drugim zdjęciu, w słoiku po prawej stronie 2 miesięczny ekstrakt. 

01 kwietnia 2012

PIERSI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Przepis pochodzi ze strony http://tastefully.bloog.pl


SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka plasterków sera żółtego
275g ciasta francuskiego
sól
pieprz
słodka, mielona papryka

PRZYGOTOWANIE

Piersi umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto francuskiego podzielić na pół. Na każdej połówce ,wzdłuż dłuższych boków, zrobić po 7-8 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku ciasta ułożyć piersi z kurczaka i przykryć plastrami żółtego sera. Ciasto zaplatać jak warkocz, przekładając na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy pasek. Pomiędzy paskami zostawić bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso włożyć na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowe mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (opiekanie góra-dól) przez około 30minut.  

28 marca 2012

TARTINKI CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM


Przepis na spody pochodzi z książki

SKŁADNIKI

SPODY
175g mąki pszennej
30g kakao
50g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
125g niesolonego masła
1 duże jajko
1 łyżka lodowatej wody

BUDYŃ
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
budyń waniliowy

dżem porzeczkowy

PRZYGOTOWANIE

Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier oraz sól i zmiksować pulsacyjnie. Masło pokroić na małe kawałki i zmiksować pulsacyjnie z sypkimi składnikami, aż zacznie przypominać okruchy. Wymieszać żółtko z zimną wodą i wlać przez kominek malaksera, żeby związać ciasto. Gdy zacznie się zbijać w kule, wyjmij z pojemnika i uformuj ręcznie w dwa dyski. Owiń je folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Dyski ciasta rozwałkować (będzie dość suche więc nie należy podsypywać blatu dużą ilością mąki) i wytnij z każdego po 3 kwadraty lub koła nieco większe niż foremka do tartinki. Wyłożyć foremki ciastem i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut aby zamarzły (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie wyrośnie). Po tym czasie wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 10-15 minut, aż ciasto wyschnie i będzie wyglądać na upieczone.
Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy spody wystygną, należy wyjąć je z foremek i posmarować warstwą dżemu a następnie nałożyć budyń. 

27 marca 2012

PANCAKES NIGELLI


Przepis pochodzi z książki



SKŁADNIKI (na 2 osoby)

225g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże, roztrzepane jajka
30g masła, stopionego i ostudzonego
300ml mleka

PRZYGOTOWANIE

W malakserze zmiksować wszystkie składniki. Odstawić ciasto na 20 minut przed smażeniem. Smażyć na patelni bez tłuszczu nalewając ciasto z dzbanka. Należy pamiętać, że gdy na górnej powierzchni placków zaczynają pojawiać się pęcherzyki powietrza, pora je przekręcić na drugą stronę i dosmażyć najwyżej przez 1 minutę. 

KREM BROKUŁOWY PASCALA


Przepis pochodzi z książki 


SKŁADNIKI

1kostka rosołowa z kury
1/2 kg umytych brokułów podzielonych na różyczki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
ok. 200ml śmietany 18%
sól
pieprz
parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE

Zagotować 3/4 litra wody. Wrzucić kostkę rosołową, zamieszać i gotować przez minutę. Do dużego garnka włożyć brokuły i ziemniaki. Zalać połową bulionu, wymieszać i zagotować. Po chwili dodać pozostały bulion. Gotować w odkrytym garnku ok. 7 minut, a gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Zupę można podać posypaną startym parmezanem.

CIASTO MIODOWO-BISZKOPTOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI

CIASTO MIODOWO-KAKAOWE
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
150 g margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

CIASTO BISZKOPTOWE
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

KREM
500 ml mleka 250 g masła lub margaryny, miękkiej3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy (16 g) ja dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE
CIASTO MIODOWO-KAKAOWE

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywno. Na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.
CIASTO BISZKOPTOWE
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 25x30 cm i piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Ostudzić.
KREM
Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów (ekstrakt waniliowy)ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.
Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Posypać cukrem pudrem.
Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni. Pierwszego dnia upiec blaty i przykryć je ściereczką. Drugiego dnia zrobić krem i przełożyć nim ciasto. Trzeci dnia ciasto jest gotowe do jedzenia.

06 lutego 2012

ANIELSKI PUCH


Przepis pochodzi ze strony http://ciastempachnacy.blox.pl


SKŁADNIKI

8 białek
3/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
trochę soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE


Mąkę przesiać z 3/4 szklanki cukru pudru. Białka ubić z dodatkiem soli. W trakcie ubijania dodać proszek do pieczenia. Gdy piana będzie niezbyt gęsta, ale puszysta, dodać stopniowo pozostały cukier puder, sok i skórkę cytryny. Całość ubijać aż składniki się połączą. Następnie przy pomocy silikonowej łopatki delikatnie wmieszać do piany mąkę z cukrem. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką (lub bułką tartą) formy, tzw. "keksówki". Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut (termooobieg). Jeśli wierzch zarumieni się zbyt mocno można przykryć formę folią aluminiową.