26 sierpnia 2010

ZEBRA


SKŁADNIKI

5 jajek
1 szklanka cukru
480g mąki + 2 łyżki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka oleju
można dodać 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wodę oraz olej a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao a do drugiej części ciasta 2 łyżki mąki. Piec ok.60 minut w temp. 180°C.


TARTA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO
szklanka mąki
3-4 szklanki cukru
2 łyżki wody
1/2 kostki masła
2 żółtka
szczypta soli


MASA
2,5 szklanki soku z cytryny
skórka z cytryn użytych do wyciśnięcia soku
3 szklanki cukru
pół kostki masła
5 ubitych jajek
PRZYGOTOWANIE

Z mąki, cukru, masła, żółtek i wody zagnieć kruche ciasto i schłodź w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i umieść je w formie. Ciasto nakłuj widelcem. Na wierz połóż pergamin i wysyp suchą fasole (aby ciasto nie wyrosło). Piecz ok. 10-15 min. w temp. 180°C. Wyjmij formę, zdejmij papier i zostaw ciasto do przestygnięcia.
W misce ubij jajka aby były puszyste. Na parze podgrzej sok z cytryn, skórkę z cytryn, masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodaj jajka.Ubijaj masę trzepaczką na parze, aż zgęstnieje. Następnie przelej masę na kruchy spód i zapiecz ok. 30 minut w temp. temp. 180°C. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

PLEŚNIAK

SKŁADNIKI

kostka margaryny
4 szklanki mąki
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 słoik dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE

Mąkę wraz z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę. Siekać ostrym nożem. Żółtka, 0,5 szklanki cukru i cukier waniliowy utrzeć aż żółtka zbieleją. Następnie żółtka dodać na stolnicę i zagnieść ciasto, które następnie należy podzielić na 3 części. Jedną część białego ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Następnie część kakaową i drugą białą włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć jasną część z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarować równomierną warstwę dżemu. Teraz na grubych oczkach tarki zetrzeć ciemne ciasto. Wyłożyć ubitą pianę z białek ze szklanką cukru. Na końcu zetrzeć na grubych oczkach tarki jasne ciasto. Piec ok. 30-35 min w temp. 180°C. 

MURZYNEK













SKŁADNIKI
kostka margaryny
6 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 białka ubite na sztywną pianę
PRZYGOTOWANIE
Margarynę, wodę, cukier, kakao zagotować. Odlać 1/2 szklanki i odstawić do ostygnięcia.
Po wystygnięciu wymieszać masę kakaową z żółtkami, proszkiem do pieczenia i mąką krupczatką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Piec ok. 45 minut w temp 180°C.
Po upieczeniu i wystygnięciu polać ciasto pozostawioną w szklance masą kakaową, która będzie polewą.

KRÓWKA

SKŁADNIKI

CIASTO
3 szklanki mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

BITA ŚMIETANA
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 śmietan-fix

MASA KRÓWKOWA
puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE 

Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść z nich ciasto a następnie podzielić na dwie części. Piec osobno w blaszce o wymiarach 25x36cm w przez ok 10 minut w temp. 170°C. Po upieczeniu oba placki ostudzić.
Śmietanę ubić dodając cukier puder i cukier waniliowy a na końcu śmietan-fix.
Na pierwszy placek wyłożyć bitą śmietanę i nakryć drugim plackiem, lekko dociskając, aby śmietana dobrze się rozprowadziła.
Puszkę mleka skondensowanego gotować w garnku z wodą na średnim ogniu przez ok. 3 godziny. Należy cały czas pilnować, aby puszka była zakryta wodą (inaczej może wybuchnąć). Po ugotowaniu należy odczekać ok. godziny i dopiero po tym czasie otworzyć puszkę. Powstałą z mleka masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować a wierzch udekorować orzechami.

BISZKOPT Z BUDYNIEM



SKŁADNIKI

BISZKOPT:
5 jajek
1 szklankA cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

BUDYŃ:
1 litr soku pomarańczowego (najlepiej z miąższem)
3 budynie śmietankowe
cukier (wg przepisu na opakowaniu budyniu)
UBITA NA SZTYWNO ŚMIETANA 30% (400ml)

PRZYGOTOWANIE

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp. 180°C. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. Z litra soku odlać szklankę. Resztę zagotować. Szklankę soku wymieszać z 3 budyniami i cukrem.
Przestudzony biszkopt podzielić na 2 części i nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Następnie nałożyć połowę budyniu (niech będzie jeszcze mocno ciepły) i przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć resztę budyniu a po jego ostygnięciu warstwę bitej śmietany.

* na zdjęciu jednowarstwowy biszkopt zrobiony z połowy składników a budyń z 2 budyni i 0,75l soku pomarańczowego.

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Przepis pochodzi z bloga:
SKŁADNIKI

Ciasto
5 szklanek mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśniej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa
2 budynie śmietankowe po 40g
3 szklanki mleka
2 łyżki brązowego cukru
1 kg jabłek (renet)
cynamon
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Gładką, wyrobioną kulkę podziel na dwie części. Jedną zawiń w folie i włóż do lodówki, drugą wyłóż dno formy. Ciasto możesz albo rozwałkować do wymiarów blachy, albo wyłożyć je dłońmi. Byle na równą warstwę. Posyp bułka tartą tak, żeby pokryła całe ciasto. Umyte i obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż je na wierzchu. Posyp dużą ilością cynamonu (uwierzcie mi, nie będzie go za dużo).Przygotuj budyń. Nie rób tego według instrukcji na opakowaniu, bo wyjdzie nie taka konsystencja. Do garnuszka wlej 2 i ½ szklanki mleka, dodaj cukier, zagotuj. Możesz dodać więcej niż dwie łyżki, jeśli lubisz bardzo słodkie masy. W pozostałej ilości rozpuść dwa budynie i poczekaj, aż mleko w garnku się zagotuje. Zdejmij z ognia, dolej połowę szklanki wraz z zawartością i wymieszaj. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. W razie czego dolej odrobinę więcej mleka. Gorący budyń wylej na ciasto, rozprowadź po całości. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na szerokość i długość blachy i za pomocą wałka do ciasta przełóż na wierzch (nawiń ciasto na wałek, nad blachą powoli rozwiń – tym sposobem się nie rozerwie). Piecz w temperaturze 220°C przez pół godziny. Potem zwiększ temperaturę do 250°C, możesz też włączyć termoobieg, ale wtedy musisz pilnować ciasta. Od momentu podkręcenia piecz aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto do ostudzenia. Masa jeszcze stężeje, przez co placek łatwo będzie pokroić na kawałki.