26 sierpnia 2010

KRÓWKA

SKŁADNIKI

CIASTO
3 szklanki mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

BITA ŚMIETANA
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 śmietan-fix

MASA KRÓWKOWA
puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE 

Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść z nich ciasto a następnie podzielić na dwie części. Piec osobno w blaszce o wymiarach 25x36cm w przez ok 10 minut w temp. 170°C. Po upieczeniu oba placki ostudzić.
Śmietanę ubić dodając cukier puder i cukier waniliowy a na końcu śmietan-fix.
Na pierwszy placek wyłożyć bitą śmietanę i nakryć drugim plackiem, lekko dociskając, aby śmietana dobrze się rozprowadziła.
Puszkę mleka skondensowanego gotować w garnku z wodą na średnim ogniu przez ok. 3 godziny. Należy cały czas pilnować, aby puszka była zakryta wodą (inaczej może wybuchnąć). Po ugotowaniu należy odczekać ok. godziny i dopiero po tym czasie otworzyć puszkę. Powstałą z mleka masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować a wierzch udekorować orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz