26 sierpnia 2010

MURZYNEK













SKŁADNIKI
kostka margaryny
6 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 białka ubite na sztywną pianę
PRZYGOTOWANIE
Margarynę, wodę, cukier, kakao zagotować. Odlać 1/2 szklanki i odstawić do ostygnięcia.
Po wystygnięciu wymieszać masę kakaową z żółtkami, proszkiem do pieczenia i mąką krupczatką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Piec ok. 45 minut w temp 180°C.
Po upieczeniu i wystygnięciu polać ciasto pozostawioną w szklance masą kakaową, która będzie polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz