03 maja 2011

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH ZE ŚMIETANĄ JAMIEGO OLIVERA


SKŁADNIKI

4 dość duże ziemniaki
4 łyżeczki kwaśniej śmietany 
sól
pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyć i nakłuć nożem. Piec w piekarniku na termoobiegu w 220°przez godzinę (w oryginale Jamie gotuje ziemniaki w misce przykrytej folią spożywczą w mikrofali przez ok. 20min). Następnie ziemniaki polać oliwą, posypać solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i zapiec, aby skórka była chrupiąca (ustawiamy opiekanie z góry i temp. 200°C).

Po upieczeniu, każdego ziemniaka naciąć na krzyż. Następnie ścisnąć, aby otworzyły się na zewnątrz. Ułożyć ziemniaki na półmisku. Na każdy nałożyć porcyjkę kwaśnej śmietany (po łyżeczce). Polać oliwą extra virgin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz