03 maja 2011

CIASTO PIASKOWE


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI

5 jajek
1 szklanka cukru
1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  (ja dałam 1 szklankę mąki ziemniaczanej i 3/4 szklanki mąki pszennej)
200g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn
cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Formę (keksówkę) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Całe jajka wbić do misy miksera. Ubijać na jasną, bardzo puszystą masę przez kilka minut. Masa jajeczna powinna podwoić a nawet potroić swoją objętość- dzięki temu ciasto nie będzie zakalcem. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać do masy cukier. Ubić.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę z cytryn i wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (blaszkę wypełnić do 2/3 wysokości formy, gdyż babka bardzo rośnie).
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, ciasto wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze: