03 maja 2011

BISZKOPTOWE MARKIZY Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl



SKŁADNIKI

3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g przesianej mąki pszennej
mąka do posypania
dżem porzeczkowy do przełożenia

PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier (nie można wsypać cukru na raz). Zmiksować razem. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto

nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką i wykładać na blachę nieduże krążki. Należy pamiętać o odstępach między ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Biszkopciki 
wystudzić i przełożyć dżemem.


Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz