09 września 2010

FASZEROWANE BAKŁAŻANY


SKŁADNIKI

2 bakłażany
1 cebula
10dag żółtego sera
torebka ryżu
2 piersi z kurczaka
5 pomidorów
sól
pieprz
suszone oregano
suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE

Bakłażany przekroić na pół, obficie posolić i odstawić na ok.30 minut. Po tym czasie opłukać bakłażany pod zimną wodą i osuszyć. Wydrążyć z nich miąższ, zostawiając 2cm brzegów. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i smażyć. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wydrążony miąższ z bakłażanów rozdrobnić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dorzucić rozdrobniony miąższ a bakłażana i pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Gdy odparuje sok z pomidorów dodać ugotowany ryż. Farsz wymieszać i nałożyć do wydrążonych bakłażanów. Piec przez ok.  35 min w temp. 180°C. Po tym czasie nałożyć na bakłażany starty ser żółty i ponownie zapiec aż ser się roztopi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz