16 listopada 2010

TOSKAŃSKA ZUPA POMIDOROWA PASCALA


SKŁADNIKI

2 kostki rosołu z kury
2 łyżki oliwy
2 duże posiekane cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 -2 kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów
1 łyżka cukru
1 mała czerstwa ciabatta (100g) (albo inne czerstwe pieczywo) pokrojona na części i zrumieniona w opiekaczu
świeża bazylia


PRZYGOTOWANIE


Zagotuj 2 litry wody, wrzuć kostki rosołowe, wymieszaj i gotuj minutę. Oliwę wlej do rondla, na zimną wrzuć cebulę, zeszklij stale mieszając (2-3 minuty). 

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, smaż minutę. Wrzuć pomidory, smaż 5 minut, zalej bulionem, wsyp cukier, wymieszaj z porwanymi na kawałki grzankami. Podgrzewaj aż ciabatta się rozgotuje i zagęści zupę. Przed podaniem przypraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz