16 listopada 2010

CHLEB PSZENNY

Chleb według przepisu Rachel Allen.






SKŁADNIKI

750g mąki
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy/może być masło
2 łyżeczki cukru


PRZYGOTOWANIE


Do 150 ml ciepłej wody dodać cukier i drożdże. Odczekać do 10 min, ale nie więcej.Do mąki dodać sól, wymieszać. Następnie dodać oliwę i drożdże. Dolać do mąki wodę tak aby w sumie było ok. 420 ml wody. Ciasto wyrabiać tak aby nie było zbyt suche ani zbyt mokre. Rozciągać ciasto i zagniatać przez ok. 10 min. Musi być elastyczne. Następnie włożyć ciasto do miski i przykryć folią odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu odkryte ciasto w misce, dosłownie zbić pięścią. Wyjąć z miski i ukszałtować formę. Foremkę do pieczenia, natłuścić i posypać mąką. Ukształtowane ciasto odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, posmarować ciasto rozmąconym jajkiem i posypać nasionami sezamu, słonecznika albo makiem. Wstawić do piekarnika na ok. 40-45 minut w tem 200°C.


Na dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz