26 sierpnia 2010

CIASTECZKA KORZENNE

Przepis pochodzi ze strony http://gotowanie.onet.pl
SKŁADNIKI

250 g mąki
125 g margaryny
100 g cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 jajko
2 przyprawa do piernika
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.
Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi wyłożyć blachę papierem do pieczenia, przygotować foremki i wałek.  Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka i układać na blasze.
Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz