02 lipca 2012

TARTA Z MALINAMI

Przepis na spód pochodzi ze strony http://trufle.blogspot.com



SKŁADNIKI
na tartę o średnicy 27cm

opakowanie malin

Spód
250g mąki pszennej
150g schłodzonego masła
1 łyżka mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko

Krem
250g mascarpone
300ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE


Spód

Z masła, mąki, cukru, jajka i szczypty soli zagnieść szybko kruche ciasto. Gdy będzie zbyt suche dodać mleko aby składniki się skleiły. Wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta, wyłożyć je do wysmarowanej masłem formy i ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć folią aluminiową i obciążyć równomiernie fasolą lub ryżem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieć 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i zapiekać kolejne 15 minut. Po wyjęciu, spód, zostawić do ostygnięcia.

Krem

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Można dodać śmietanFix. W oddzielnej misce rozmieszać mascarpone. Dodać do niego bitą śmietaną i dokładnie ale delikatnie wymieszać. 

Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód tarty. Na wierzch wyłożyć maliny. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

29 maja 2012

TRUSKAWKOWY DESER Z MASCARPONE


Inspiracją był przepis pochodzący ze strony http://www.smakeuropy.eu


SKŁADNIKI

2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone 
500 g truskawek 
4 żółtka
2 białka 
3/4 szklanki cukru 
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cointreau

PRZYGOTOWANIE


Biszkopty zanurzyć na chwilę w mieszance soku pomarańczowego, soku z cytryny i cointreau. Na spodzie tortownicy (średnica 26cm) ułożyć warstwę biszkoptów. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Połówki truskawek ułożyć na biszkoptach a następnie wyłożyć połowę kremu. Zrobić kolejną warstwę z biszkoptów a potem z truskawek. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

23 maja 2012

TARTA Z PORAMI I SZYNKĄ


Przepis pochodzi ze strony http://www.dwiechochelki.pl


                                   
                                     
                                   
                                     
SKŁADNIKI (na 4 małe tarty)

Ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody

Farsz
3 średnie pory (tylko białe końce)
20 dag szynki
szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
starty ser żółty

PRZYGOTOWANIE

Spody
Z mąki, zimnego masła, soli, jajka zagnieść w robocie kuchennym ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodać odrobinę zimnej wody. 
Można wyrobić ciasto ręcznie.Mąkę, sól i pokrojone w kawałki zimne masło, rozetrzeć palcami. Dodać, jajko, wodę. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na 4 równe części i rozwałkować. Wyłożyć blaszki na tarty ciastem. Odciąć wystające brzegi. Ciasto dobrze jest przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Można też nakłuć ciasto widelcem. Spody piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (opiekanie góra-dół). Następnie zdjąć papier i piec jeszcze przez ok. 5 minut.

Farsz

Pory oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć je przez chwilę na patelni a następnie dusić z odrobiną soli aż będą miękkie. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Jajko wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i żółtym serem.

Podsmażone pory i szynkę wyłożyć na podpieczone spody i zalać masą śmietanową. Wierzch posypać odrobiną startego, żółtego sera. Tarty zapiekać prze ok. 30 minut.

20 maja 2012

CIASTO Z RABARBAREM I CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ

Przepis na ciasto pochodzi ze strony:


SKŁADNIKI

Ciasto
4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg (3łodygi) rabarbaru

Kruszonka
115g stopionego masła
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę. Umyty i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar ułożyć na cieście. Całość posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w 180°C

06 maja 2012

SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH

SKŁADNIKI (na dużą miskę)

25-30dag paluszków krabowych
30-40dag pieczarek
100g makaronu ryżowego (wstążki)
pęczek natki pietruszki
1,5-2 łyżki majonezu
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dodać majonez i doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać. 

17 kwietnia 2012

EKSTRAKT WANILIOWY



SKŁADNIKI

2 szklanki wódki
5-6 lasek wanilii

PRZYGOTOWANIE

Laski wanilii przeciąć na pół, ale nie do końca, wrzucić do słoiczka i zalać wódką. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne i dość chłodne miejsce. Co pewien czas wstrząsnąć zawartością słoika. Ekstrakt można zacząć używać najlepiej po ok. 2 miesiącach. Wtedy osiąga pełny aromat. 

Na pierwszym zdjęciu ekstrakt po 2 dniach. Na drugim zdjęciu, w słoiku po prawej stronie 2 miesięczny ekstrakt. 

01 kwietnia 2012

PIERSI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Przepis pochodzi ze strony http://tastefully.bloog.pl


SKŁADNIKI

2 pojedyncze piersi z kurczaka
kilka plasterków sera żółtego
275g ciasta francuskiego
sól
pieprz
słodka, mielona papryka

PRZYGOTOWANIE

Piersi umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto francuskiego podzielić na pół. Na każdej połówce ,wzdłuż dłuższych boków, zrobić po 7-8 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku ciasta ułożyć piersi z kurczaka i przykryć plastrami żółtego sera. Ciasto zaplatać jak warkocz, przekładając na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy pasek. Pomiędzy paskami zostawić bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso włożyć na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowe mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (opiekanie góra-dól) przez około 30minut.