19 września 2011

ZUPA Z DYNI HANI

Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl/




SKŁADNIKI

1/2 małej dyni
2 małe ziemniaki
1 duża marchew
1 cebula lub biała część pora
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól
pieprz
kawałek papryczki chilli
korzeń imbiru

PRZYGOTOWANIE
Cebulę, marchewkę, ziemniaki, imbir, papryczkę chilli obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę dynię. Warzywa zalać 2 szklankami mleka i taką ilością wrzątku aby przykryć warzywa. Gotować do miękkości. Na koniec zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z odrobiną śmietany i groszkiem ptysiowym lub grzankami.

SMAŻONE BANANY Z SOSEM KARMELOWYM


Przepis na sos pochodzi ze strony http://www.mniammniam.com


SKŁADNIKI

porcja dla 2 osób

2 banany schłodzone w lodówce
olej do smażenia

Ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki mleka
ok. 1/4 szklanki wody
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos karmelowy
1/2 szklanki cukru
40g masła
125 śmietany kremówki, ale może być również gęsta śmietana 18%
szczypta soli
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego


PRZYGOTOWANIE

Sos karmelowy

Na małym ogniu postawić suchą patelnię teflonową. Po ok. 30 sekundach wsypać na nią cukier. Mieszać drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Następnie dodać masło i energicznie wymieszać. Gdy składniki się połączą, zdjąć patelnię z ognia. Dodać szczyptę soli, śmietanę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiego, dość gęstego sosu. Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy.

Ciasto

W misce roztrzepać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, wodę i mleko tak aby uzyskać ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.

W garnku rozgrzać olej. Zimne banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć je dokładnie w cieście a następnie wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć aż będą złociste z obu stron. Następnie odsączyć je na papierowym ręczniku. 

Podawać na ciepło z sosem karmelowym albo posypane cukrem pudrem.

14 lipca 2011

DOMOWE KAZJERKI


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 10 bułek

3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
12 g świeżych drożdży
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE

Przyrządzić rozczyn: 
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Gdy staną się prawie płynne dodać ok. 4 łyżek letniego mleka i 1-2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Mąkę, wodę, cukier, sól, jajko, olej wymieszać z rozczynem i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 10 minut. Po 10 minutach ponownie wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i konsystencją przypominać plastelinę. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia delikatnie natłuszczonego oliwą. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części.  Z każdej uformować kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczyć. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów między kawałkami ciasta. Blachę nakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem zrobić nacięcie na każdej bułeczce. Można także wierzch bułek posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec ok. 10 minut w temp. 225ºC (opiekanie "góra-dół").

08 lipca 2011

DROŻDŻOWE PALUCHY Z NUTELLĄ


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl






SKŁADNIKI
75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Placek pociąć na prostokąty o wymiarach około 10x15cm. Każdy prostokąt naciąć jak na 2 zdjęciu i zawinąć tak aby powstał "paluch" z ozdobnymi nacięciami na górze (zdjęcie 2 zdjęcie). Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Ostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Wyrośnięte paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym 200ºC przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

07 lipca 2011

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 12 drożdżówek

75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować placek dżemem, zwinąć w roladę a następnie pokroić na  3-3,5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego kawałka tak aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowe do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok.10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Tartaletki z ciasta francuskiego





SKŁADNIKIdla 2 osób   
1/2 opakowani ciasta francuskiego 
1 jajko 
ok.70g śmietany 22%
2 parówki
1/2 cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej zielonej papryki
1/2 małej żółtej papryki
1/2 dużego pomidora
trochę startego żółtego sera
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE


Kokilki wysmarować masłem lub olejem. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty i włożyć do kokilek, zawijając dekoracyjnie brzegi. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki oraz pokrojone w plasterki parówki. Na koniec smażenia dorzucić na chwilę posiekaną w kostkę paprykę. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i oregano. Do kokilek wyłożonych ciastem francuskim nałożyć farsz. Wszystko zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 200°C, przez 20-25min.

06 lipca 2011

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I TRUSKAWKAMI






SKŁADNIKI

ok. 500g ugotowanych ziemniaków
ok. 300g mąki pszennej
1 jajko
kilka śliwek bez pestek 
kilka truskawek
cynamon
trochę cukru

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.  Przestudzone wrzucić do malaksera. Dodać mąkę, jajko i wszystko dokładnie zmiksować aż powstanie gładka masa. Teraz wyjąć masę i wyrobić na stolnicy. Ciasto powinno być gęste. Ciasto dzielimy na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy. Na środku kładziemy wydrylowaną śliwkę i posypujemy cukrem i cynamonem albo truskawkę posypaną cukrem. Należy dobrze zlepić brzegi i uformować kulki. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłynął na wierch, gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.