14 lipca 2011

DOMOWE KAZJERKI


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 10 bułek

3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
12 g świeżych drożdży
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE

Przyrządzić rozczyn: 
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Gdy staną się prawie płynne dodać ok. 4 łyżek letniego mleka i 1-2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Mąkę, wodę, cukier, sól, jajko, olej wymieszać z rozczynem i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 10 minut. Po 10 minutach ponownie wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i konsystencją przypominać plastelinę. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia delikatnie natłuszczonego oliwą. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części.  Z każdej uformować kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczyć. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów między kawałkami ciasta. Blachę nakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem zrobić nacięcie na każdej bułeczce. Można także wierzch bułek posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec ok. 10 minut w temp. 225ºC (opiekanie "góra-dół").

08 lipca 2011

DROŻDŻOWE PALUCHY Z NUTELLĄ


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl






SKŁADNIKI
75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Placek pociąć na prostokąty o wymiarach około 10x15cm. Każdy prostokąt naciąć jak na 2 zdjęciu i zawinąć tak aby powstał "paluch" z ozdobnymi nacięciami na górze (zdjęcie 2 zdjęcie). Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Ostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Wyrośnięte paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym 200ºC przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

07 lipca 2011

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 12 drożdżówek

75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować placek dżemem, zwinąć w roladę a następnie pokroić na  3-3,5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego kawałka tak aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowe do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok.10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Tartaletki z ciasta francuskiego





SKŁADNIKIdla 2 osób   
1/2 opakowani ciasta francuskiego 
1 jajko 
ok.70g śmietany 22%
2 parówki
1/2 cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej zielonej papryki
1/2 małej żółtej papryki
1/2 dużego pomidora
trochę startego żółtego sera
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE


Kokilki wysmarować masłem lub olejem. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty i włożyć do kokilek, zawijając dekoracyjnie brzegi. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki oraz pokrojone w plasterki parówki. Na koniec smażenia dorzucić na chwilę posiekaną w kostkę paprykę. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i oregano. Do kokilek wyłożonych ciastem francuskim nałożyć farsz. Wszystko zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 200°C, przez 20-25min.

06 lipca 2011

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I TRUSKAWKAMI






SKŁADNIKI

ok. 500g ugotowanych ziemniaków
ok. 300g mąki pszennej
1 jajko
kilka śliwek bez pestek 
kilka truskawek
cynamon
trochę cukru

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.  Przestudzone wrzucić do malaksera. Dodać mąkę, jajko i wszystko dokładnie zmiksować aż powstanie gładka masa. Teraz wyjąć masę i wyrobić na stolnicy. Ciasto powinno być gęste. Ciasto dzielimy na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy. Na środku kładziemy wydrylowaną śliwkę i posypujemy cukrem i cynamonem albo truskawkę posypaną cukrem. Należy dobrze zlepić brzegi i uformować kulki. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłynął na wierch, gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

Podawać polane śmietaną i posypane cukrem. 

SERNIK NA ZIMNO


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl/



SKŁADNIKI

paczka okrągłych biszkoptów
700g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 galaretka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE

Żelatynę rozpuścić w max. 1/4 gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ponownie ubić. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując masę. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej jednocześnie miksując masę na najwyższych obrotach.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami. Na spód biszkoptowy wylać masę serową i włożyć do lodówki do stężenia (ok.1 godziny). Po stężeniu sernika przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poczekać aż zacznie się ścinać i dopiero wtedy przelać na sernik. Całość wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje. 

SURÓWKA Z MARCHEWKI ZE ŚMIETANĄ



SKŁADNIKI

3 duże marchewki
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany 18%
ok. 1 łyżki cukru pudru
trochę soli
trochę pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Marchewki obrać i umyć. Następnie zetrzeć połowę na tarce o grubych a połowę o cienkich oczkach. Dodać sok z cytryny i śmietanę, cukier puder, sól, pieprz i wymieszać. Odstawić na około 30 min., aby składniki się przegryzły.