04 stycznia 2011

SAJGONKI


SKŁADNIKI

papier ryżowy
4-5 grzybków Mun
ok.3/4 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
sosu sojowy do smaku
pieprz
1/2 dużej cebuli
1 duża marchewka marchewka
ok. 1/2 opakowanie makaronu ryżowego
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od wrzucenia do miseczki grzybków Mun i zalania ich wrzątkiem. Następnie czekamy aż zmiękną. W tym czasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i po chwili gdy zmięknie odcedzamy. Kroimy go na krótsze kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę. Kapustkę szatkujemy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie słupki. Cebulkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej marchewkę, makaron, kapustę i grzybki Mun (które wcześniej odcedzamy i kroimy na cienkie paseczki). Do farszu dodajemy sos sojowy (ilość wg uznania) i pieprz. Płat papieru ryżowego maczamy w letniej wodzie przez chwilę ( nie za długo, gdyż wtedy będzie się rwał podczas składania). Następnie nakładamy na niego farsz (ok. 2 łyżek)i zwijamy sajgonkę- najpierw składamy 2 boki do środki a następnie robimy rulon. Przygotowane sajgonki smażymy w sporej ilości oleju aż będą złociste i chrupiące.

03 stycznia 2011

FILETY Z KURCZAKA PIECZONE W ZIOŁACH ANNY OLSON



SKŁADNIKI na 6 osób

2 szklanki dymki, posiekanej
2 ząbki czosnku, posiekanego
3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego (zastąpiłam tymianek bazylią)
3 łyżki świeżego oregano, posiekanego
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki świeżo startego imbiru
1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)
6 filetów z kurczaka
sok z limonki do skropienia

PRZYGOTOWANIE


W malakserze zmiksować dymkę, czosnek, tymianek oraz oregano z solą i oliwą. Dodać imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili –  wymieszać. Natrzeć filety ziołową mieszaniną i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozłożyć filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piec bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokroić w plastry i podawać na ciepło.

SAŁATKA A'LA CESAR



SKŁADNIKI

1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 główki sałaty lodowej
4 kromki chleba tostowego
5 ząbków czosnku
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki starego parmezanu
4-5 łyżek majonezu
olej

PRZYGOTOWANIE

Najlepiej zacząć od dressingu do sałaty, który potrzebuje chwili na tzw. "przegryzienie". Do miseczki przełożyć majonez i wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć powstającym dressingiem. Na koniec dodać starty parmezan. Dressing wymieszać i odstawić do lodówki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni. Na patelnię wlać olej i wrzucić wyciśnięte 4 ząbki czosnku. Następnie dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy i smażyć aż będzie chrupiący. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i wrzucić na talerz. Na sałatę wyłożyć kurczaka i grzanki. Przed samym podaniem polać sałatę dressingiem.

SAŁATKA Z GRZANKAMI



SKŁADNIKI

1/2 główki sałaty lodowej
4-6 kromek chleba tostowego
2 pomidory
1 żółta papryka
świeży ogórek
starty parmezan
2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE

Chleb tostowy przekroić na pół w poziomie (tak aby z 1 kromki powstały 2 cieniutkie) a następnie w kostkę. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić na talerze. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórka. Posypać grzankami i starym parmezanem. Tuż przed podaniem na każdy talerz nałożyć po łyżce majonezu.

PENNE Z SOSEM POMIDOROWO-MIĘSNYM


SKŁADNIKI

250g makaronu penne
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać puszkę pomidorów, suszone oregano, pieprz i sól. Smażyć aż pomidory się rozpadną a sos się zagęści (ok. 10-15 minut). 

23 grudnia 2010

PIERNICZKI Z WITRAŻYKAMI





Modyfikacja pierniczków, które można powiesić na choinkę. Przepis na pierniczki można znaleźć tutaj.

Do zrobienia witrażyków potrzebne są landrynki (twarde karmelki) bez nadzienia.

Landrynki należy zmielić w blenderze. Następnie wyciąć z ciasta wybrany kształt pierniczka i  w środku wyciąć taki samym mniejszy albo zupełnie inny wzór. Puste miejsce wewnątrz pierniczka zasypać wybranym kolorem pokruszonych landrynek (tak żeby powstał "kopiec"). Piec trochę krócej niż zwykłe pierniczki. Gdy będą się piekły zbyt długo w masie landrynkowej powstaną bąbelki.

SUSZONE POMARAŃCZE I CYTRYNY


Pomarańcze i cytryny pokroić w plastry, ułożyć na folii aluminiowej i suszyć na grzejniku przez około tydzień. Co jakiś czas przekręcając plastry na drugą stronę. Można też suszyć cytrusy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 70°C.