21 grudnia 2010

ŚLEDZIE Z MARYNOWANYMI GRZYBKAMI




SKŁADNIKI na ok. 8 słoików po 320ml

1kg śledzi matjasów
2 pęczki koperku
5 dużych cebul
ok. 3-4 słoików (320ml) grzybków marynowanych
olej do zalania śledzi

PRZYGOTOWANIE

Śledzie moczyć w wodzie przez noc. Następnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka a grzybki na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Następnie układać w słoikach warstwy: cebuli, śledzi, grzybków, koperku aż do zapełnienia słoika. Na koniec zalać całość olejem. Odstawić do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły.

07 grudnia 2010

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS


Tutaj można obejrzeć jak Nigella przygotowuje owe muffiny NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS

SKŁADNIKI

1 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki chocholate chip (albo gorzka czekolada pokrojona na małe kawałeczki- 2-3 tabliczki) 
+ 1/4 szklanki chocholate chip do posypania muffinek na wierzchu
1 szklanka mleka
1/3 szklanki + 2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i ¾ szklanki chocholate chip wsypać do miski i wymieszać. Płynne składniki, tj. mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy wlać do drugiego naczynia i wymieszać. Następnie połączyć wszystkie składniki wlewając płynne do sypkich. Wszystko wymieszać pamiętając, że im więcej grudek zostawimy tym lepsze wyjdą muffinki. Ciastem napełnić papilotki (ja napełniam prawie do samej góry) umieszczone w blasze do muffinek. Na koniec posypać 1/4 szklanki chocholate chip. Muffinki piec ok. 20 min na termoobiegu w 180°C. Z podanych składników wychodzi 12 dużych muffinek.

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I SOSEM POMARAŃCZOWYM

SKŁADNIKI na 6 naleśników

Naleśniki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
odrobina oleju
mąka (tyle aby ciasto było odpowiednio gęste)

Farsz
300g sera białego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Sos
1-1,5 łyżki masła
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1/2 kieliszka likieru pomarańczowego Cointreau
otarta skórka z 1/2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki
Składniki na naleśniki wymieszać w misce. Usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz
Ser biały porozgniatać widelcem. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki farszu i równomiernie rozsmarować. Złożyć z tzw. kopertę. Złożone i nadziane naleśniki podgrzać na patelni.

Sos
Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy, cukier oraz Cointreu. Całość podgrzewać na wolnym ogniu aż sos trochę zgęstnieje.

Podgrzane naleśniki wyłożyć na talerze i polać sosem pomarańczowym.

16 listopada 2010

RISOTTO Z PAPRYKĄ

Przepis pochodzi z "Nowa Kuchnia Włoska RISOTTO" dodatku do Gazety Wyborczej.
SKŁADNIKI

1/8 szklanki oliwy z oliwek
1/2 posiekanej w kostkę cebuli
1 posiekany ząbek czosnku
1 duża czerwona i pokrojona w kostkę lub w paski papryka
1 duża żółta i pokrojona w kostkę w paski papryka
1 duża zielona i pokrojona w kostkę w paski papryka
125g ryżu na risotto (typu arborio lub vialone)
45 ml białego, wytrawnego wina
1,5 szklanki bulionu z kurczaka
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
posiekana bazylia do posypania i kilka całych listków do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę. Smaż, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Dolewaj bulion porcjami (po 1/2 szklanki. Poczekaj z dolaniem następnej porcji bulionu, aż cała poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotuj ryż mieszając, 15-18 minut. Dopraw solą i pierzem. Zdejmij z ognia, wmieszaj bazylię, przykryj i odstaw na minutę.

RISOTTO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Przepis pochodzi z "Nowa Kuchnia Włoska RISOTTO" dodatku do Gazety Wyborczej.


SKŁADNIKI

1,5 łyżki oliwy z oliwek
75g wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
125ml śmietany tortowej 30%
1/2 małej cebulki posiekana w kosteczkę
150g ryżu do risotto (typu arborio lub vialone)
45ml białego, wytrawnego wina
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
ewentualnie natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej pół łyżki oliwy na patelni. Dodaj łososia i podsmażaj przez ok. minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Dolewaj bulion porcjami (po 1/2 szklanki. Poczekaj z dolaniem następnej porcji bulionu, aż cała poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotuj ryż mieszając, 15-18 minut. Dopraw risotto solą i pierzem. Zdejmij z ognia, wmieszaj bazylię, przykryj i odstaw na minutę.

JAJKA NA GRZANKACH

SKŁADNIKI

4 jajka
4 kromki chleba tostowego
2 ząbki czosnki
4 plasterki pomidora
trochę posiekanej cebulki
4 plasterki żółtego sera
świeże i suszone oregano
świeża i suszona bazylia
świeżo zmielony kolorowy pieprz


PRZYGOTOWANIE

Na patelni usmażyć jajka sadzone. W tym czasie na każdej kromce chleba tostowego rozłożyć wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulkę. Na to nałożyć plaster sera żółtego i zapiec w grillu. Gdy grzanka będzie gotowa nałożyć na nią plaster pomidora i posypać ziołami.

ROGATE PARÓWKI

SKŁADNIKI

dowolna ilość parówek
kilka plasterków sera żółtego
ketchup

PRZYGOTOWANIE

Parówki przekroić na pół. Na każdym końcu zrobić nacięcie krzyżyk a na grzbiecie nacięcie wzdłuż na ser. Parówki opiec chwilę w grillu. Następnie włożyć ser do nacięć i zapiekać jeszcze z 10-15 minut. Podawać z ketchupem albo z sałatką.