16 listopada 2010

RISOTTO Z PAPRYKĄ

Przepis pochodzi z "Nowa Kuchnia Włoska RISOTTO" dodatku do Gazety Wyborczej.
SKŁADNIKI

1/8 szklanki oliwy z oliwek
1/2 posiekanej w kostkę cebuli
1 posiekany ząbek czosnku
1 duża czerwona i pokrojona w kostkę lub w paski papryka
1 duża żółta i pokrojona w kostkę w paski papryka
1 duża zielona i pokrojona w kostkę w paski papryka
125g ryżu na risotto (typu arborio lub vialone)
45 ml białego, wytrawnego wina
1,5 szklanki bulionu z kurczaka
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
posiekana bazylia do posypania i kilka całych listków do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę. Smaż, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Dolewaj bulion porcjami (po 1/2 szklanki. Poczekaj z dolaniem następnej porcji bulionu, aż cała poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotuj ryż mieszając, 15-18 minut. Dopraw solą i pierzem. Zdejmij z ognia, wmieszaj bazylię, przykryj i odstaw na minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz