07 września 2010

SMAŻONY CAMEMBERT

SKŁADNIKI

Na 2 osoby:
2 serki camembert
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
żurawina
PRZYGOTOWANIE
Każdy serek przekroić na pół i obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z 2 stron aż do złocistego koloru. podawać z żurawiną.

PIZZA KEBAB NA GRUBYM CIEŚCIE

Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/
SKŁADNIKI

CIASTO
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu

FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab

PRZYGOTOWANIE

PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.

CIASTO
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.

SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.

FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.

Piec ok. 20 min w temp. 200°C.

Podawać z sosem czosnkowym.

PIZZA KEBAB NA CIENKIM CIEŚCIE

Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/


SKŁADNIKI

CIASTO
350g mąki tortowej
25g drożdży
2 łyżki oliwy
1/3szklanki mleka
1 szklanka wody
1 płaska łyżka cukru
sól

SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu

FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab

PRZYGOTOWANIE

PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.

CIASTO
Drożdże rozrobić z cukrem,letnim mlekiem i wodą.Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać drożdże.Zagnieść elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę.Ciasto smarujemy sosem.

SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.

FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią. Piec ok. 20 min w temp. 180°C.

Podawać z sosem czosnkowym.

KEBAB W TORTILLI

SKŁADNIKI

gotowe placki tortilli
sałata lodowa
pomidor
piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i zamarynowane w przyprawie do kebaba lub gyrosa
sos czosnkowy 

PRZYGOTOWANIE

Placki tortilli podgrzać i wysmarować sosem czosnkowym. Ułożyć na środku posiekaną sałatę i pomidory oraz usmażone piersi z kurczaka. Tortillę zawinąć w rulon. Można jeść od razu lub zapiec przed chwilę w piekarniku. 

TORTILLA WARZYWNA


SKŁADNIKI

gotowe placki tortilli
sałata lodowa
pomidor
papryka żółta
papryka czerwona
cebulka
czosnek
se żółty
ketchup
dip serowy
pieprz 
sól
świeża bazylia
świeże oregano


PRZYGOTOWANIE

Placki tortilli wysmarować połowę ketchupem a połowę dipem serowym. Ułożyć na środku posiekaną sałatę, oraz podsmażone: pomidory, paprykę, cebulkę i czosnek. posypać żółtym serem, ziołami i przyprawami. Skleić jak pieroga i smażyć na suchej patelni an średnim ogniu z każdej strony po 3-4 minuty.

Można dodać również podsmażone piersi z kurczaka.

MAKARON Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

makaron kokardki albo penne
truskawki
śmietana 18%
cukier

PRZYGOTOWANIE

Ugotować makaron. W misce zmiksować truskawki ze śmietaną i z cukrem. Ciepły makaron polać sosem i wrzucić kilka większych kawałków truskawek.

SPAGHETTI/PENNE Z CEBULĄ I TUŃCZYKIEM

Przepis pochodzi z książki makarony z serii kuchnia włoska wydanej przez Gazetę Wyborczą.
SKŁADNIKI

1/2 paczki makaronu penne albo spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
1/4 szklanki wody 
1/2 kostki rosołu bulionu warzywnego
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (wtedy nie dodawać już oliwy)
można posypać natką pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj makaron. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pokrojona cebulę i podsmaż, aż zmięknie. wlej wodę, dodaj kostkę bulionową i wymieszaj. Gotuj aż cebula będzie całkiem miękka. Dodaj tuńczyka, wymieszaj. Duś ok. 5 minut, aby sos zgęstniał. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Nałóż na talerze i posyp natką pietruszki.