07 września 2010

SPAGHETTI/PENNE Z CEBULĄ I TUŃCZYKIEM

Przepis pochodzi z książki makarony z serii kuchnia włoska wydanej przez Gazetę Wyborczą.
SKŁADNIKI

1/2 paczki makaronu penne albo spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
1/4 szklanki wody 
1/2 kostki rosołu bulionu warzywnego
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (wtedy nie dodawać już oliwy)
można posypać natką pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj makaron. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pokrojona cebulę i podsmaż, aż zmięknie. wlej wodę, dodaj kostkę bulionową i wymieszaj. Gotuj aż cebula będzie całkiem miękka. Dodaj tuńczyka, wymieszaj. Duś ok. 5 minut, aby sos zgęstniał. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Nałóż na talerze i posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz