03 stycznia 2011

SAŁATKA Z GRZANKAMI



SKŁADNIKI

1/2 główki sałaty lodowej
4-6 kromek chleba tostowego
2 pomidory
1 żółta papryka
świeży ogórek
starty parmezan
2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE

Chleb tostowy przekroić na pół w poziomie (tak aby z 1 kromki powstały 2 cieniutkie) a następnie w kostkę. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić na talerze. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórka. Posypać grzankami i starym parmezanem. Tuż przed podaniem na każdy talerz nałożyć po łyżce majonezu.

PENNE Z SOSEM POMIDOROWO-MIĘSNYM


SKŁADNIKI

250g makaronu penne
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać puszkę pomidorów, suszone oregano, pieprz i sól. Smażyć aż pomidory się rozpadną a sos się zagęści (ok. 10-15 minut). 

23 grudnia 2010

PIERNICZKI Z WITRAŻYKAMI





Modyfikacja pierniczków, które można powiesić na choinkę. Przepis na pierniczki można znaleźć tutaj.

Do zrobienia witrażyków potrzebne są landrynki (twarde karmelki) bez nadzienia.

Landrynki należy zmielić w blenderze. Następnie wyciąć z ciasta wybrany kształt pierniczka i  w środku wyciąć taki samym mniejszy albo zupełnie inny wzór. Puste miejsce wewnątrz pierniczka zasypać wybranym kolorem pokruszonych landrynek (tak żeby powstał "kopiec"). Piec trochę krócej niż zwykłe pierniczki. Gdy będą się piekły zbyt długo w masie landrynkowej powstaną bąbelki.

SUSZONE POMARAŃCZE I CYTRYNY


Pomarańcze i cytryny pokroić w plastry, ułożyć na folii aluminiowej i suszyć na grzejniku przez około tydzień. Co jakiś czas przekręcając plastry na drugą stronę. Można też suszyć cytrusy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 70°C. 

21 grudnia 2010

ŚLEDZIE Z MARYNOWANYMI GRZYBKAMI




SKŁADNIKI na ok. 8 słoików po 320ml

1kg śledzi matjasów
2 pęczki koperku
5 dużych cebul
ok. 3-4 słoików (320ml) grzybków marynowanych
olej do zalania śledzi

PRZYGOTOWANIE

Śledzie moczyć w wodzie przez noc. Następnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka a grzybki na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Następnie układać w słoikach warstwy: cebuli, śledzi, grzybków, koperku aż do zapełnienia słoika. Na koniec zalać całość olejem. Odstawić do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły.

07 grudnia 2010

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS


Tutaj można obejrzeć jak Nigella przygotowuje owe muffiny NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS

SKŁADNIKI

1 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki chocholate chip (albo gorzka czekolada pokrojona na małe kawałeczki- 2-3 tabliczki) 
+ 1/4 szklanki chocholate chip do posypania muffinek na wierzchu
1 szklanka mleka
1/3 szklanki + 2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i ¾ szklanki chocholate chip wsypać do miski i wymieszać. Płynne składniki, tj. mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy wlać do drugiego naczynia i wymieszać. Następnie połączyć wszystkie składniki wlewając płynne do sypkich. Wszystko wymieszać pamiętając, że im więcej grudek zostawimy tym lepsze wyjdą muffinki. Ciastem napełnić papilotki (ja napełniam prawie do samej góry) umieszczone w blasze do muffinek. Na koniec posypać 1/4 szklanki chocholate chip. Muffinki piec ok. 20 min na termoobiegu w 180°C. Z podanych składników wychodzi 12 dużych muffinek.

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I SOSEM POMARAŃCZOWYM

SKŁADNIKI na 6 naleśników

Naleśniki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
odrobina oleju
mąka (tyle aby ciasto było odpowiednio gęste)

Farsz
300g sera białego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Sos
1-1,5 łyżki masła
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1/2 kieliszka likieru pomarańczowego Cointreau
otarta skórka z 1/2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki
Składniki na naleśniki wymieszać w misce. Usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz
Ser biały porozgniatać widelcem. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki farszu i równomiernie rozsmarować. Złożyć z tzw. kopertę. Złożone i nadziane naleśniki podgrzać na patelni.

Sos
Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy, cukier oraz Cointreu. Całość podgrzewać na wolnym ogniu aż sos trochę zgęstnieje.

Podgrzane naleśniki wyłożyć na talerze i polać sosem pomarańczowym.