28 sierpnia 2010

GNOCCHI


Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera
SKŁADNIKI

6 średnich ziemniaków
oliwa
1/2 startej gałki muszkatołowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże żółtko
1-2 garście mąki pszennej


SOS
puszka pomidorów
cebula
czosnek
bazylia
oregano
sól
pieprz
Ser żółty do posypania

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Posmaruj ziemniaki oliwą, ponakłuwaj widelcem i połóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Powinny być w środku miękkie i puszyste, a z wierzchu dobrze przypieczone. Odstaw na kilka minut, żeby odrobinę przestygły, a następnie, kiedy są jeszcze gorące, chwytaj je po kolei przez ściereczkę, przekrawaj na pół i i ostrożnie wyjmuj łyżeczką miąższ. Przeciśnij go przez praskę i przełóż do miski. Dodaj gałkę, łyżkę stołową soli, szczyptę pieprzu, żółtko i tyle mąki, aby połączyć składniki w jednorodną masę- możesz potrzebować mniej mąki niż podaję w przepisie. Wymieszaj, a następnie zagnieć masę rękami. Ciasto powinno być suche, zwarte i dość elastyczne. Dodaj trochę wody, jeśli uważasz, ze ciasto jest za suche lub odrobinę mąki, jeśli jest zbyt wilgotne. (...)


Gotowe ciasto podziel na 3 części. Na posypanej mąką stolnicy utocz z każdej wałek grubości kiełbaski. Każdy wałek pokrój na kluseczki długości ok.2,5cm. Surowe gnocchi ułóż na tacy posypanej grubą warstwą mąki i wstaw do lodówki na 10-20 min, żeby odpoczęły.


Gotować w osolonej wodzie aż gnocchi wypłynął na wierzch (ok.4 minut).

SOS

Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. 
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym.

SOS CZOSNKOWY

SKŁADNIKI

duży jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku namoczone wcześniej w oleju
łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Do jogurtu dodać majonez, wyciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.

PIECZONE ZIEMNIACZKI

SKŁADNIKI

ziemniaki
trochę bułki tartej
olej
sól
pieprz cayenne
oregano
bazylia
tymianek
słodka papryka


PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki pokrojone w kostkę podgotować tak, aby zaczynały być miękkie. Jeszcze gorące obsypać przyprawami i startą bułką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej odrobiną oleju. Piec w temp 180°C aż się zarumienią.

ZIEMNIACZKI W ZIOŁACH



Pomysł zaczerpnięty z Jamiego Olivera jednak zmodyfikowany.
SKŁADNIKI


ziemniaki
suszona bazylia
suszone oregano
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sól
pieprz
oliwa

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do zimne, osolonej wody. Poczekać aż zacznie wrzeć i wtedy od razu odcedzić. Ziemniaki zostawić na kilka minut, żeby wyparowała woda. Następnie obsypać je wszystkimi przyprawami i ziołami i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną oliwą. Z wierzchu ziemniaczki polać odrobiną oliwy. Piec ok. 25 minut w temp 200°C.

KULKI ZIEMNIACZANE


SKŁADNIKI

0,4 kg ziemniaków
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bułka tarta
olej do smażenia 
 
PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu utrzeć na puree. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Dokładnie wymieszać. Z puree ziemniaczanego uformować kulki, które następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem bułce tartej. Smażyć kulki w głębokim tłuszczu aż będą złociste. 

KRWAWE ZIEMNIACZKI NIGELLI LAWSON

Przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI

4 ziemniaki
3 kulki mozzarella
ketchup


PRZYGOTOWANIE



Rozgrzej piekarnik do 230˚C. Nieobrane ziemniaki ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem a następnie piecz je w piekarniku przez 1h do 1,5h (w zależności od wielkości ziemniaków). Wyjmij ziemniaki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przekrój je na pół a łyżką wyciągnij ze środka „miąższ”, zostawiając skórki. Do miski z ziemniakami wrzuć pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i dodaj 2-3 łyżki stołowe ketchupu. Pomieszaj widelcem i włóż z powrotem do skórek. Polej ziemniaka jeszcze raz keczupem i zapiekaj przez około 12-15 minut.

ZIEMNIAKI HASSELBACK NIGELLI

SKŁADNIKI

Na 6 porcji:
18 średnich owalnych ziemniaków, każdy po około 125g lub 36 młodych ziemniaków po ok. 60g każdy
45g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska

PRZYGOTOWANIE



Jeśli używasz większych ziemniaków to rozgrzej piekarnik do 210°C. Aby zapiec młode wystarczy 200°C. Ziemniaki umieszczaj po kolei na drewnianej łyżce (łyżka ma zapobiec przecięciu ziemniaka do końca) i każdego ponacinaj co 3mm. Następnie postaw brytfankę z masłem i oliwą na gazie- podgrzej ją, aż tłuszcz zacznie skwierczeć. Włóż tam ziemniaki- najpierw "do góry nogami" (tj. pociętą stronę na dół), potem je przewróć i polej tłuszczem. Każdego porządnie oprósz solą i wstaw brytfankę do piekarnika. Duże ziemniaki piecz około godziny i 10 minut, próbując, czy są już miękkie w środku (czasem trzeba im dać jeszcze 10 min). Młodym powinno wystarczyć 40 min. Przełóż wszystko na ciepły talerz i podawaj. Nigella proponuje serwować z łososiem w musztardzie i sałatą z surowych buraków. Bardzo często podaje ziemniaki jako danie główne.