24 lipca 2017

TORT CZEKOLADOWY

Przepis pochodzi ze strony 

http://osmykolorteczy.blog.pl

SKŁADNIKI

Ciasto biszkoptowe
szklanka mąki tortowej
szklanka cukru
5 dużych jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu winnego
35g ciemnego kakao
szczypta soli

Krem czekoladowy
200g prawdziwego masła
80g cukru pudru
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
330 g śmietany 30%
łyżka ciemnego kakao

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt
  • Żółtka oddzielić od białek. 
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dosypując cukier dalej ubijać gęstą pianę. To najważniejszy etap przygotowywania biszkoptu, więc należy się przyłożyć.
  • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i energicznie zamieszać łyżką. W jednej chwili żółtka się spienią i ubiją na jasną, kremową pianę. Panię tę połączyć na niskich obrotach miksera z białkami.
  • Mąkę i kakao przesiać do miski i wymieszać.
  • Stopniowo (dzieląc na 2-3 razy) i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną używając łyżki – nie miksera.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Wyłożyć masę i wygładzić.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudzić. Zimne ciasto wyjąć z tortownicy.
Krem czekoladowy
  • Kremówkę ubić i odstawić, by nie była zbyt zimna – wszystkie składniki kremu powinny mieć zbliżoną temperaturę, by zapobiec zwarzeniu.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej zbytnio jej nie podgrzewając, tylko, by się rozpuściła, a następnie przestudzić.
  • Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stale ucierając dodać stopniowo przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i chwilę ucierać.
  • Stale ucierając, dodawać po łyżce śmietany aż krem będzie puszysty. W tym momencie lubi zacząć się lekko rozwarstwiać, dlatego dobrze mieć garnek z kąpieli wodnej w pogotowiu. W takim przypadku, stawiamy miskę z kremem nad letnią kąpielą wodną i mieszamy dość energicznie. Po chwili mieszania krem powinien z powrotem stać się aksamitny i gładki. Od razu przystępujemy do dekoracji, ponieważ schłodzony krem dość mocno tężeje.

  • Dekorowanie tortu:
    • Całkowicie ostudzony biszkopt kroimy na 3 lub 4 placki.
    • Każdy placek smarujemy kremem, jak to zwykle robi się przygotowując tort.
    • Wierzch i boki smarujemy obficie i dowolnie dekorujemy – mój został potraktowany wypukłą stroną stołowej łyżki.
    • Schłodzić.
    Przed podaniem wyjąć z lodówki na kilka minut, by krem zmiękł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz