14 października 2013

PTYSIE

Przepis pochodzi ze strony
http://www.mojewypieki.com





SKŁADNIKI 

na 18 małych ptysi i 15 małych eklerek

Ciasto
1 szklanka wody (250ml)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Krem
300 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotować wodę z masłem lub margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę, energicznie mieszając by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować dodając po 1 jajku, do gładkości. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe porcje ciasta (w sporych odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20- 30 minut w trybie piekarnika termoobieg. Po upieczeniu wystudzić a następnie przekroić wzdłuż.

Ptysie nadziać bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz