26 sierpnia 2010

CZEKOLADOWE CIASTECZKA NIGELLI

SKŁADNIKI

300g mąki
150g miałkiego cukru
250g masła
40g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


PRZYGOTOWANIE

Można przygotowywać stopniowo:


1. Masło utrzeć z cukrem. 
2. Dodać kakao i wymieszać.
3. Dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

albo wszystkie składniki na raz zmiksować razem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę rozpłaszczyć i układać na blasze zostawiając odstęp. Piec 15 min w temp. 170°C. Po tym czasie wyjąć ciastka, które mogą wydawać się jeszcze niegotowe i mogą popękać na wierzchu. Na początku są miękkie. Później jednak trochę stwardnieją. Wychodzi ok. 24 sporawych ciastek. Nigella robi do nich jeszcze glazurę czekoladową, ale i bez niej są pyszne i robi się je w ekspresowym tempie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz