14 grudnia 2012

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ NIGELLI



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"






SKŁADNIKI

150g miękkiego, niesolonego masła
125g jasnego cukru trzcinowego (użyłam zwykłego białego)
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko z lodówki
1 zółtko z lodówki
300g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
320g milk chocolate chips (można zastąpić pokrojoną w drobną kostkę mleczną czekoladą)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać cukier trzcinowy 
i cukier puder do miski. Zalać lekko przestudzonym płynnym masłem i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy oraz zimne jajko i żółtko. Następnie mieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej masy. Powoli wmieszać mąkę 
i sodę tylko aby składniki się połączyły. Na koniec dodać kawałki czekolady 
i przemieszać.
Miarką albo łyżką do lodów o pojemności 60 ml nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w ostępach około 8 cm. Gdy ciasteczka są pieczone na raty, należy ciasto wstawić do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. 
Ciasteczka piec ok. 15-17 minut aż lekko zrumienią się na krawędziach. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić ciasteczka przez 5 minut zanim zostaną przełożone na metalową blachę.

27 sierpnia 2012

KURCZAK W MLECZKU KOKOSOWYM

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

3 torebki ryżu
3 piersi z kurczaka
puszka (400ml) mleczka kokosowego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
10-20g wiórków kokosowych
sól
pieprz
curry
kurkuma
imbir
cynamon


PRZYGOTOWANIE

Ugotować ryż. Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurczaka. Przyprawić curry, kurkumą, imbirem i cynamonem, solą i pieprzem. Gdy kurczak będzie podsmażony, wlać mleczko kokosowe. Dosypać ok. 20g wiórków kokosowych. Gotować aż sos zgęstnieje (ok. 10-15 minut). Na koniec dodać 2 łyżki śmietany 18%. Całość wymieszać. 

09 sierpnia 2012

KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO

SKŁADNIKI

4 serki homogenizowane waniliowe (4x150g)

4 galaretki w różnych kolorach (cytrynowa, agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa)
woda do przygotowania galaretek

PRZYGOTOWANIE



Pierwszą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po ostygnięciu, galaretkę, powoli wlewać do serka homogenizowanego i dokładnie wymieszać aby składniki się połączył. Masę wlać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki aby stężała. Następne warstwy wykonuje się analogicznie do pierwszej. Z wykonaniem każdej warstwy sernika należy zaczekać aż poprzednia stężeje. 

TARTA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI


Przepis jest autorstwa Pascala z gazetki Lidla.







Czas przygotowania: 15 min
Czas schłodzenia: 20 min 
Czas pieczenia: około 25-30 min


SKŁADNIKI (dla 4 osób)


200g ciasta francuskiego

100ml śmietany 30%
5 jajek
2 pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę 
150g łososia wędzonego
0,5 pęczka szczypiorku
2 kulki mozzarelli
odrobina masła
odrobina mąki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jedną duża formę na tartę albo 4 małe wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
Sparzone, zahartowane,obrane ze skórek i pozbawione gniazd pomidory pokroić w kostkę i ostawić na bok. 
Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę. 
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Formę wyłożyć ciastem, które dokładnie docisnąć do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuć widelcem. Za pomocą wałka usunąć wystające brzegi ciasta.
Na cieście ułożyć wachlarz z plasterków łososia i mozzarelli. Posypać szczypiorkiem. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zalać mieszanką jajeczno-śmietanową. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany). 

12 lipca 2012

GOFRY Z MALINAMI I JAGODAMI


Przepis pochodzi ze strony http://kuchniaagaty.pl



SKŁADNIKI (na 4 gofry)

150g mąki pszennej
35g masła
250ml mleka
35g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
jagody
maliny
śmietana
cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować na gładką i dość gęstą masę. Masę wylać do nagrzanej gofrownicy. Gofry piec ok. 5 minut. Po wyjęciu poczekać chwilę aż ostygną a następnie nałożyć śmietanę i owoce.

02 lipca 2012

TARTA Z MALINAMI

Przepis na spód pochodzi ze strony http://trufle.blogspot.com



SKŁADNIKI
na tartę o średnicy 27cm

opakowanie malin

Spód
250g mąki pszennej
150g schłodzonego masła
1 łyżka mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko

Krem
250g mascarpone
300ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE


Spód

Z masła, mąki, cukru, jajka i szczypty soli zagnieść szybko kruche ciasto. Gdy będzie zbyt suche dodać mleko aby składniki się skleiły. Wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta, wyłożyć je do wysmarowanej masłem formy i ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć folią aluminiową i obciążyć równomiernie fasolą lub ryżem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieć 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i zapiekać kolejne 15 minut. Po wyjęciu, spód, zostawić do ostygnięcia.

Krem

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Można dodać śmietanFix. W oddzielnej misce rozmieszać mascarpone. Dodać do niego bitą śmietaną i dokładnie ale delikatnie wymieszać. 

Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód tarty. Na wierzch wyłożyć maliny. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

29 maja 2012

TRUSKAWKOWY DESER Z MASCARPONE


Inspiracją był przepis pochodzący ze strony http://www.smakeuropy.eu


SKŁADNIKI

2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone 
500 g truskawek 
4 żółtka
2 białka 
3/4 szklanki cukru 
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cointreau

PRZYGOTOWANIE


Biszkopty zanurzyć na chwilę w mieszance soku pomarańczowego, soku z cytryny i cointreau. Na spodzie tortownicy (średnica 26cm) ułożyć warstwę biszkoptów. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Połówki truskawek ułożyć na biszkoptach a następnie wyłożyć połowę kremu. Zrobić kolejną warstwę z biszkoptów a potem z truskawek. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki na 12 godzin.